HONEY MOON

juli 9, 2018

Bijna aan het einde van het voetbalfeest, kan ik zeggen: een WK is bijzonder leerzaam. Soms is het nodig dat een ingezetene van deze Dijle-contreien helemaal naar het andere eind van de wereld moet gaan om wijsheid op te doen die bruikbaar is voor eigen streek. Geregeld duiken berichten op dat de Olympische Spelen hier zullen doorgaan. Meer bepaald in 2020, in Kessel-Lo. Voorzichtigheid is geboden. Kijk naar wat er kan gebeuren.

De Rode Duivels gingen naar huis met 11miljoen €. Een peulschil in vergelijking met de 4 miljard die die FIFA incasseerde (ongetwijfeld de hoogste score). De FIFA zorgde voor een spannende reeks, het eindresultaat is iets dat het midden houdt tussen Sopranos, Borgias & The Godfather.

Brazilië krijgt achteraf ongetwijfeld nog de reklening gepresenteerd. Bruggen die te snel gebouwd werden, veel te grote stadions, …Gastlanden zijn altijd de dupe.

Misschien zijn evenementen zoals het WK2014 een update van oeroude potlachrituelen: samenkomsten waarbij men alles wat men teveel heeft, verspilt, wegschenkt –geefplein? Hier gaat men nog een stapje verder: men verkrijgt een land, meestal een arm land, alles af te geven dat het nog niet heeft, nooit gehad heeft, nooit hebben zal.  Van zo’n ramp, Heer, spaar ons, arme zondaars van Kessel-Lo (en omstreken). 

Er hing altijd een onwezenlijke sfeer over het WK . Neem bij voorbeeld de match op vrijdag de 13de in het voormalige verzamelkamp voor slaven Salvador da Bahia. Vele ploegen gedroegen zich als Conquistadores, de wrede veroveraars die ooit het Latijns- Amerikaanse continent veroverden– ook zij waren in der tijd met nauwelijks meer volk dan wat voetbalploegen.

Die avond waren het de nakomelingen van Piet Heyn- of Albert Heyn?- die de Spanjaarden hun zilvervloot ontfutselden. Het was vrijdag de 13de en toen Holland speelde, kleurde maan helemaal oranje. Het was vergelijkbaar met een zonsverduistering bij de Maya’s Dit gebeurt elk jaar, als de maan in de zomer dicht bij de horizon staat. Een ‘honey moon’ noemen ze dit blozen.  De volgende keer dat het fenomeen zich nog eens voordoet op een vrijdag de dertiende is in 2049.

Vroeger, in Duistere tijden, geloofde men dat volle maan mensen gek kon maken. Zwangere vrouwen moesten uit het schijnsel van de volle maan blijven, anders zouden ze een lunatic op de wereld zetten, een Pierrot Lumiére.

Ik wou dat mijn moedertje, mijn oude moedertje, beter geluisterd had, in de tijd dat ze nog swingde met mijn vader, op de hits van Mina Mazzini. Met als hoogtepunt: Tintarella di Luna. Maar toen was het al te laat.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: