POETIN – RIO – KESSEL-LO 0-1

juli 5, 2018

De beelden van de Rode Duivels herinneren aan de schilderijen van de Vlaamse Primitieven. Op “Het Lam Gods” b.v. prijkt de beeltenis van de hoofdsponsor, t.t.z. de opdrachtgever Judocus Vijd  en zijn ega Lysbette Borluut. Op beelden van gerenommeerde voetbalmatchen figureren nobele personages zoals koningen en hun pages. Didier Reynders en Pieter De Crem b.v. – de adel straalt er af. Wedden dat straks, als het spektakel, The Greatest Show on Earth, op zijn laatste beentjes dribbelt, Poetin hier in Brazilië opduikt, als een duiveltje uit een doosje?

In het Maracanã-stadion  in Rio de Janeiro, een van de grootste voetbalstadions ter wereld, voelt een mens zich klein, een mier op de grasmat. Het imponeert, zoals de openingsceremonie van de Olympische Zomerspelen van 1936. De architectuur domineert als een videogame op een giant screen. Een flard “Mathilda Mother” (van Pink Floyd) raast door mij heen. Ik knijp in haar hand. Alles is te mooi om waar te zijn, het gras eeuwig groen. Op het veld is niet veel te zien. Mijn gedachten flitsen van Rio naar Kessel-Lo, met een tussenstop in Zaventem: de nationale landingsplaats & startbaan: 30.000 zielen, 19 miljoen passanten (jaarlijks). Voor het eerst in haar bestaan speelt KVW Zaventem in 2e Nationale. Zodra dit nieuws bekend raakte, volgde een soort machtsgreep, een coup. De hoogste instanties gingen er zich mee bemoeien: Binnenlandse Zaken en de Koninklijke Belgische Voetbalbond. Het is mogelijk dat de gemeente 987.000€ extra moet ophoesten. Om te investeren in grotere tribunes. De veiligheid van het publiek moet gegarandeerd worden. Misschien zakken de bouw van een nieuwe school, een brandweerkazerne en een nieuw gemeentehuis hiervoor tijdelijk in elkaar als kaartenhuisjes. Ik zeg, schrijf en bedenk dat hier omdat ik mij er pijnlijk van bewust ben dat aan het thuisfront onze eigenste ploeg, OHL, ook 2de Nationale binnenkomt, maar dan vanuit een heel andere richting. Zaventem promoveert, OHL degradeert – val der engelen.

Oh babey it’s a wild world, vol luchthavens en voetbalvelden. Rio, Kessel-Lo, alles ligt op een steenworp van elkaar. Leuven is een stad, de wereld is een dorp en voetbal is vluchtig. Voor het Zaventemse gemeen betekent de Blijde Intrede in 2de een financiële aderlating, waarvoor ze zich jaren in de schulden steken. Vroeger waren ze een florissante gemeente. Ze lieten de passanten tol betalen…

Ik hou me niet bezig met cijfers. Aan letters heb ik al mijn handen vol. Elke dag, mijn hele lieve leven lang.  Maar als het zo is dat de promotie van een voetbalploeg geld opslokt, dan moet het evenzeer waar zijn dat bij degradatie geld vrijkomt. Deze maatschappij hangt aan elkaar van economische wetmatigheden  Of gaat deze vlieger niet op?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: