DE WILG VAN HET VOLK

februari 6, 2018

Wandel eens naar de Platte Lo straat, nr. 287, in Kessel-Lo. Daar staat villa De Wilg. Uit 1935. Bouwheer Weynants, eerst werkzaam bij de Boerenbond, startte er een zelfstandig kuikenbedrijf met broedmachines. Ze gingen met de kippen op stok en waren daar met zeven kinderen. In de tuin lag een tennisveld en aan de wilg hing een zwier. Vele kinderen uit de buurt brachten er hun jeugd door.

En nu moet de boel plat. En de gemeenschap ook. Er komen 3-4 nagelnieuwe sjieke konijnenkoten op. Staat op een of andere website. Je moet niet gaan kijken: het wordt weer iets voor mensen zonder smaak maar met geld.

Juridisch zit het snor. Het advies van de dienst Ruimtelijke Ordening en de dienst Onroerend Erfgoed was negatief, de deputatie (provincie) gaf in beroep wel een vergunning af. De buurt was net even niet alert geweest –waarschijnlijk met vakantie – en staat nu met de rug tegen de muur. Beroep aantekenen kan niet meer, de termijn is verstreken. En een procedure om het pand te beschermen… Ja, maar, de kracht van de verandering is niet meer te stuiten, hé, en nu blijkt dat deze procedure –boem pats petat! – ook is afgeschaft.

Dit speelt zich af in het kloppend hart van het opstandelingengebied tussen de Tiense en de Diestse steenweg in Kessel-Lo. Waar mensen zelf hun mobiliteitsplan trekken en zich bezondigen aan andere misdaden zoals gastvrij zijn. 50 Jaar na mei ’68 gaat het opstandig volkje zelfs nog verder: ze nemen het voor elkaar op!

Autoriteit is nooit gewillig. Kan zich dat niet permitteren. Kessel-Lo wordt geen tweede Frome, en de Platte Lo straat is niet de “Vergeten straat” van Louis Paul Boon. En als het volk niet tevreden is met zijn leiders, dan moeten de leiders het volk maar afzetten. ’t Zal dan wel rap gedaan zijn!

Hoe dan ook, de bevolking blijft achter met het gevoel alsof er in elk van hun een boom groeit: een treurwilg.

En nu Tante Terry ons definitief heeft verlaten, gaan mijn gedachten onbedwingbaar uit naar Kraakje!

Didi de Paris

& de Mensen van de Platte Lo straat

DCF 1.0

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: