CÔTE D’OR

april 16, 2017

Ook in Mega-Lo zijn de keuzes die in een grootwarenhuis gemaakt worden soms hartverscheurend.

Zeker als het gaat om Chocolade Jacques en Côte d’Or!

De een hebben als embleem een ridder, de ander een olifant. Côte d’Or is duidelijk in alles de meerdere. Opgericht in 1883,  Jacques in 1896.  In 1870 opende in Brussel een fabriek van Côte d’Or. Het merk werd in 1883 gedeponeerd. In 1906, het moment dat Leopold II zijn privédomein Kongo-Vrijstaat –hoe cynisch kan naamgeving zijn?–    zou gaan verliezen, werd de olifant het in het oog springende beeldmerk. In 1911 lanceerde Côte d’Or de witgouden verpakking met twee stukken chocolade. Elk bezoek aan het grootwarenhuis is een geschiedenisles.

Het warenhuis is een serre; alle dagen aardbeien, alle dagen vijgen. Een soort Biosphere II, alle seizoenen onder hetzelfde kunstlicht, als kuikens. Les Paradis artificiels (van Charles Baudelaire, 1860). Au bonheur des dames (een roman uit 1883, een film uit 1930) Het grootwarenhuis is een bibliotheek. Een pretpark. Jumanji! Uit de boxen klinkt zeemzoet The Elephant Song van Kamahl (1975) En er waren de films van Sabu Elephant Boy. En er was The Elephant Man van David Lynch, en Elephant tout court van Gus van Sant. En als een sliert ochtend- of avondmist hangen tussen de winkelrekken heroïsche herinneringen aan de avonturen van Lord JimVerkoopt men hier iets anders dan herinneringen? En er was Tarzan die nooit in de file stond omdat hij zich altijd voortbewoog op een olifant. En we hadden Trompetje, het vrolijke olifantje uit Het Rijk der Vrouw.

Côte d’Or verwijst naar de Goudkust, Ghana, waar de cacaobonen vandaan komen. Elk bezoek aan het grootwarenhuis is een reis om de wereld (in 80 nanoseconden). De olifant staat voor kracht. De volledige productie, inclusief Chokotoff, Mignonette en Bouchée kwam in 1987 in handen van Jacobs-Suchard, dat in 1990 werd overgenomen door Philip Morris’ Kraft General Foods. Tegenwoordig is het bedrijf onderdeel van Mondelēz International.

En nu het accent circonflexe uit de Franse taal dreigt verbannen te worden, lijkt het er sterk op dat er een nieuwe wind waait die straks ook het hoedje van de O wegblaast  –Histoire d’O – en dan verliest ook dit een stuk  van zijn charme.

Didi de Paris

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: