NO KEXIT FOR THE KESSEL-LO-YO!

september 10, 2016

american-psychoWacht maar, denkt Dichtertje, straks heb ik ook een mening! Het regent nu al dagen en weken posts en tweets en opinies van 144 tekens. Voer voor intellectueel ééncelligen. Het EK of de Brexit, vandaag moet iedereen altijd meteen kamp kiezen. Dichtertje weet het nog zo net niet.

Natuurlijk is de EU niet democratisch. Evenmin als de promotoren van het leave-kamp. Maar “Grexit”, “Nexit”, “Frexit”, “Vlexit”, “Wexit”, “Bexit”… Wat is dat? Toverspreuken? Dadaïstische klankpoëzie? Newspeak? Wie kent straks die termen nog?

In LTI, de taal van het Derde Rijk schrijft Victor Klemperer dat dictaturen zich vooral bedienen van afkortingen.

Misschien moeten meer landen een voorbeeld nemen aan Kessel-Lo. Daar wil niemand een Kexit! De Vrolijke Vrijstaat, sprookjesachtig als verse onbetreden sneeuw, heeft nog nooit iets te maken gehad met Leuven, Vlaanderen, België, Europa, of met welk ander rampgebied dan ook…

Als nu nog de Hongaarse dictator Victor Orban uit de EU zou stappen, gevolgd door PiS (Prawo i Sprawiedliwość), de autoritaire Polen van Recht en Rechtvaardigheid, de politiestaat Roemenië en het racistisch Bulgarije, dan wordt Europa misschien opener en socialer?

Maar een mens mag dat allemaal niet zo maar schrijven of zeggen.

En nu, na regen komt voetbal, na de miljoenste plensbui dribbelt de miljoenste wedstrijd over het scherm, druppelt het in de woonkamer, en Dichtertje duikt weg, in een hoekje met een boekje: American Psycho. Van Bret Easton Ellis. Een van de naar-de-keel-grijpende boeken in de naoorlogse Amerikaanse literatuur. De vraag blijft alleen: welke oorlog? Het is een onbetamelijk boek. Visionair in vele opzichten. Zoals in de Ysengrimus, uit 1148, is American Psycho een kritiek op de wreedheid van het kapitalisme. Het is een schokkend boek. Niet in het minst omdat in dat boek uit 1991 Donald Trump opduikt. Hij past perfect in het sadistisch universum van de Wall Street wolven: ze zijn uitsluitend bezig met zichzelf, hun bezittingen en met uiterlijk vertoon. Er heerst een ware Trump-mania. In de objecten, in de opinies. In discussies is Trump hét doorslaggevend argument. Je bent pas geslaagd als je een kennis of vriend bent van de Grote Trump. Of van zijn toenmalige vrouw Ivana Trump –ondertussen al lang met stille Trump vertrokken uit de grote Trump Show. Toffe Trump zijn auto wordt overal gesignaleerd. Trumbo is talk of the town, de restaurants waar hij eet, men smult ervan! De groottrumpeteer, Citizens Trump, koning van de vrije markt, rijker dan de zee diep is, voor zijn wolkenkrabbers is the sky the limit. Trump trumpettert zijn mening in een exclusief interview over zijn boek De kunst van het zaken doen. Het feest van de jonge Republikeinen vindt plaats in het Trump Plaza, op een boogscheut van de Trump Tower.

Trump around the clock!

Nu, in de pauze van de wedstrijd, probeert Dichtertje, die naar de wereld kijkt door zijn boekenkast, u diets te maken dat er nog heel wat zaken belangrijker zijn dan het EK, de Brexit, of een EK-xit.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: