MOEKE EN BOMPA

augustus 30, 2016

Moeke en Bompa

Er was een tijd toen Dichtertje zich nog geregeld de moeite getroostte vanuit zijn burcht, Villa den Ivoren Toren, een uitval te doen naar de Realiteit. Voornamelijk om de hemel te bestormen, tegen de wind in te pissen en om windmolens te bekampen. We schrijven midden jaren zeventig. Samen met pennenvriendjes & -vriendinnetjes in de stad – Dichtertje woonde toen nog in een “witlooflaag”! – sloegen zij aan de arbeid. In kelders en op zolders in de buurt waar Thomas More 500 jaar eerder zijn Utopia liet drukken, schreven zij hun boekjes –een monnikenwerk! – waarmee zij wilden rammelen aan hun kooi van Tijd en Ruimte… Zij waren de enige echte, zaligmakende geradicaliseerde jongeren! Hún boekjes, mochten, in tegenstelling tot de rommel van maoïsten en trotskisten, gezien worden  (als er geen politie in de buurt was).  Niet alleen waren ze staats- en stadsgevaarlijk, ze vormden een bedreiging voor god, vaderland, en elke andere hoeksteen van de maatschappij. “Enquête onder de Leuvense gemeenschapshuizen” maart’79- 20BF. Subversieve geschriften aan de strekkende meter.  “Onderwijs in dienst van het volk?” 60 blz. 25 BF.

Dagelijks serveerde men vers leesvoer aan de Alma.  “Demokratisering van het onderwijs?” 15 blz. 5 BF. Het epicentrum van de storm was Luc Vanheerentals. Op elke publicatie prijkte zijn naam. Ook op de brochure “Vader, moeder en de kinderen” een vlammende kritiek op het gezin”.    “Reggae: opstand van een volk”  10 blz. 10 BF (Je kreeg er iets te roken bij)  “Uitbuiting versus zelfbeheer in fabrieken” –feb’78 – 47blz 10 BF. Het doet mij plezier dat de stad (naar verluidt), in het kader van de festiviteiten rond 500 jaar Utopia, besloten heeft deze publicaties   te exposeren in het stadskantoor. “Wilhelm Reich, Herbert Marcuse, Ivan Illich en Erich Fromm”  -okt.’77 -38blz-10 BF.  Er werden toen zelfs heuse boekenbeurzen opgezet met alleen maar dit soort publicaties.  “Negen redenen om je anarchist te noemen” – 23 blz. – ’79 -geen prijs, dus een koopje, want eigendom is diefstal. Gênant: na de grote historische voorbeelden volgt het getuigenis van… Dichtertje! (Vinders van exemplaren worden  door ondergetekende nog steeds rijkelijk beloond!) .

            Het is niet zo dat zulke boekjes vandaag verboden zijn, of dat men de mensen een muilkorf wil omdoen. Geen sprake van boekverbrandingen. Het boekenvak is hopeloos gemoderniseerd en het boeken kopend segment van de markt kreeg andere verlangens aangesmeerd. Zelfs pennenvruchten van Luc Vanheerentals, destijds de Nonkel Fons van het rebelse volkje, zien er vandaag verrassend anders uit. Na “Leuven zoals het is” en “Leven zonder Auto” (de invloed van Utopia blijft aanwezig). verschijnt vandaag “Moeke en bompa. Het warme verhaal van mijn grootouders” –Een zachte capitulatie richting Mededogen & Liefde. juli’16- 96 blz.10 €. Verkrijgbaar bij luc.vanheerentals@telenet.be.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: