WAAROM IK ZONDAG BETOOG

april 23, 2016

Nergens in het vuige vage gebied tussen Antwerpen en Leuven (en alles wat daar rond hangt) weet een mens wat hem boven het hoofd hangt.

De magnolia bloeit nu heftig.

Dichtertje spitst de oren. Hoort hij een vliegtuig? Al meer dan een week speurt hij de hemel af. Geen vliegtuig te bekennen. Alle vluchten zijn vervangen door pimpelmezen, koolmezen, meerkoeten, buizerds, grutto’s, boomklevers, haviken en bosuilen.

waaromVliegtuigen zijn zeldzaam deze dagen, witte raven. Vliegtuigen zijn een beschermde diersoort aan het worden. Er zijn mensen die daar gelukkig mee zijn. Er zijn mensen die niet graag hebben dat er vliegtuigen over Leuven, of over Antwerpen, of over het gebied dat daar tussen ligt,  vliegen.

Er zijn mensen die denken dat er vanuit de vliegtuigen allerlei vuilnis op hun was terecht komt.

Er zijn mensen die het goed vinden dat de regering het luchtruim weer wil vullen met vliegtuigen (zoals kalkoen met kerst gevuld wordt met gehakt.).

Er zijn mensen die zeggen dat dat nodig is, nieuwe vliegtuigen.

Er zijn mensen die dat weggegooid geld vinden.

Er is een heel leger dat verzet heeft gepleegd, oud-strijders, een aanzienlijke krijgsmacht, in de voetsporen van de brave soldaat Schwejk, Soldiers of Love, die strijd hebben geleverd tegen de oorlog in Korea, tegen de slachting in Viëtnam, tegen de plaatsing van de kernraketten. En…ach, enzovoort, enzovoort. Er zijn mensen die zich aangesloten hebben bij de beweging tegen de 30 miljard. Dat ging toen nog om de scabreuze munteenheid de BEF. Vandaag gaat het om 15 miljard. Euro. Da’s dus minstens tien keer meer. Er zijn mensen die dat goed vinden. Er zijn mensen die dat slecht vinden. En dan heb je ook nog heel wat mensen die helemaal niks vinden.waarom2

Er zijn er die zeggen dat je met het geld, voor zo één vliegtuig 47 basisscholen kan bouwen.

Men zegt dat men voor de prijs van zo één vliegmachine 3750 mensen één jaar lang kan tewerkstellen.

Of dat je met dat geld 150 jeugdhuizen kan uit de grond stampen, of 5.563.789 km fietspad kan aanleggen,

of 75 windmolens kan bouwen.

Met het geld dat men zou uitgeven voor de aankoop van zo één stalen soepkieken, kan men 11.609 asielzoekers één jaar opvangen. Met zo één van die dure blinde vinken kan je 1.314 sociale woningen bouwen.

En als we al die dingen samen doen zitten we nog maar aan 7 gevechtsvliegtuigen.

De regering wil 15 miljard euro besteden aan de aankoop en het beheer van 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen voor het Belgisch leger. Dichtertje spits de oren, zoals een hond, voor het onweer, of voor de aardbeving, of voor het bombardement

Muziek klinkt:  Here Come the Warm Jets. Het solodebuut van Brian Eno. Uit 1973. In dat jaar werd het hele defensiesysteem in vraag gesteld. Men protesteerde toen massaal tegen  de aangekondigde legerhervormingen van toenmalig Minister van Landsverdediging Paul Vanden Boeynants. Het was de eerste politicus die uitgroeide tot een lettermerk. In geen tijd werd  “VDB”  een sterk merk voor corruptie en alle denkbare en ondenkbare malversaties. Afkortingen zijn typisch voor dictaturen. Tienduizenden kwamen op straat. Zelfs in Leuven.  En de magnolia bloeit nu heftig. In Leuven, in Antwerpen, en al het gebied daar tussen en daar rond.waarom 3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: