KING KONG IN LEUVEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

april 9, 2015

Renaat bream1

Zou het kunnen dat het zich hier heeft afgespeeld?

King Kong beklimt het hoogste gebouw van Leuven. Met één hand slingert de reuzenaap zich naar de top. In zijn andere gekwadrateerde kolenschop houdt hij, als een hulpeloos vogeltje, een ravissante schoonheid. King heeft andere dingen aan zijn kop: minuscule vliegtuigjes (als lastige vliegen).

Wat gebeurde er daar dan werkelijk? Als je op de kruising van de Sint-Maartenstraat en de Rijschoolstraat staat zie je het duidelijk: de site, een triptiek, met links en rechts langblokken van elk tien verdiepingen. De twee lagere torens (elk met zestien verdiepingen), en dan, pal voor je, hetpièce de résistance, de toren met antenne, 115 meter hoog. Leuven, Stad der Wonderen, waar de hoogste toren oprijst uit het diepste dal.

Leuven

Alles wat we er zien is het resultaat van gemeentepolitiek.

In 1952 wonnen de socialisten. De Sint-Maartenskazerne moest plaats ruimen voor sociale woningbouw. Er werd een beroep gedaan op de communistische, Antwerpse architect Renaat Braem. Deze leerling van Le Corbusier combineerde socialisme, ontvoogdingsstrijd en planmatig gebruik van de ruimte. Hij voorzag collectieve restaurants, wasserijen en ontmoetingsruimtes met cultuuraanbod. Zonnige appartementen tussen groen. De architect wou van Sint-Maartensdal een groene oase maken. Een café, een restaurant, een kleuterschool, een sociaal centrum met bibliotheek, winkels, een tentoonstellingshal en stadsfeestzaal. Een rode loper in elke straat!

Braem wou dat de gemeenten gronden aankochten en die dan laten beheren door een grondregie, op termijn moest dat uitmonden in nationalisatie van de grond. Individuele woningbouw moest afgeremd worden, absolute voorrang worden gegeven aan het bouwen van sociale woningen. Projecten moesten via openbare wedstrijden worden toegekend …

Na W.O.II kampte België met woningnood. De Christelijke Volkspartij wou de arbeiders onder de kerktoren houden. Hun wet De Taeye uit 1948 voorzag bouwpremies en leningen met een staatswaarborg om de mensen aan te zetten tot het verwerven van een eigen woning. Socialisten en communisten, de goddelozen dus, stelden de ontvoogding van de arbeidersklasse voorop. Stadslucht maakt vrij! (Hoewel Leuven vaak naar Stella stinkt)

 “¡No pasarán!” moet Braem gedacht hebben, van meet af aan hield hij geen rekening met het bijzonder plan van aanleg uit 1949, dat een dwarsweg voorschrijft over het terrein.

De gemeenteverkiezingen van 1958 brachten opnieuw een katholiek bestuur. De katholieken trokken ten strijde tegen de “kazernebouw”(terwijl er net een kazerne zou verdwijnen). De dwarsweg werd aangelegd: de verbinding tussen de Rijschoolstraat en de Vanmonsstraat. De hoop op een verkeersvrij niemandsland voor altijd de grond in geslagen.

Misschien had onze kameraad zijn buik vol van het politiek gehakketak en bekroonde hij daarom in 1963 de hoofdtoren ongevraagd met een zendmast van 45 meter hoog, waarvan ik verder niet weet waartoe die dient. Waarschijnlijk was het gewoon bedoeld als middenvinger naar de hemel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: