DE SOVJET VAN LEUVEN

november 21, 2014

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

 

In Leuven hebben Duitse soldaten na 11 november 1918 een Arbeiders- en Soldatenraad opgericht. Ik weet niet hoe lang die heeft bestaan.  Door hoevelen die werd bemand –bevrouwd? Wie waren ze? De leden van de sovjet. De teruggekeerden –Les Revenants- uit no man’s land…  Soldaten zullen er bij geweest zijn, arbeiders uit Leuven niet.  Daarvoor hadden de autoriteiten gezorgd.

Autoriteiten kunnen gemeen zijn –zeker Teutoonse. Autoriteiten kunnen onverwacht en keihard toeslaan, het spel vuil spelen. Autoriteiten, gewoon aan het uitdokteren van ingewikkelde aanvalsplannen… Eens de wapenstilstand getekend droeg de bezetter de macht over aan de eigen binnenlandse vijand: een raad van revolutionaire soldaten.

Wat op dat moment,  in de heimat, hun ondergang had kunnen betekenen, de binnenlandse vijand dus, de verzamelde oppositie van de oude burgerlijke macht, die grote oncontroleerbare kracht zouden zij nog een laatste maal inzetten tegen de buitenlandse vijand van weleer.  Men koesterde heimelijk de hoop in extremis de boel nog eens extra te verzieken. Als laatste blijk van morbide humor van een oude, moorddadige elite die haar einde nakend wist, moest alles nog eens goed uit de hand lopen.

En het gepeupel, het gajes, kanonnenvoer, deed wat van hen verwacht werd. (Oh, al eeuwen!)  Bendes sloegen dronken aan het moorden, plunderen en verkrachten.

De revolutionairen deserteerden

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: