“Elvis & ik” (2/4)

juli 4, 2014

a-clockwork-orange-004

Najaar 2013. Er is een horrorwinter op komst. Volgens computerprogramma’s, van hetzelfde type als deze voor onze banken die speculeren op de beurzen, zal het in december naar het schijnt bijna alle dagen sneeuwen. In januari krijgen we mogelijk min 25°C – niemand wordt nog naar Siberië gestuurd. Weersvoorspellers verwachten in de Lage Landen een horrorwinter die begint op de eerste dagen van december en drie maanden lang zal duren. Men waarschuwt voor een ‘winter des doods’. In Game of Thrones hoort men het ook: ‘Winter is coming.’

Het regent. It rains. In my heart. Beats of lo-lo-love. Op de televisie zie ik beelden van de tornado op de Filipijnen. Ik ben ertegen gewapend, ik ben verzonken in Vloed, een boek waarin het nog harder regent. Het blijft regenen. Feller dan in een film noir, harder en troostelozer dan in Louis Paul Boons Zomer te Ter-Muren (De Arbeiderspers, 1956). Het water striemt en geselt de personages genadeloos. De zondvloed van Noach, en die van Brouwers (De Arbeiderspers, 1988), is er klein bier tegen.

Zondvloedverhalen komen voor in alle culturen, in alle tijden. In de ene stad duikt “De Zondvloed”  op als de naam van een kroeg, in een andere de naam van een boekhandel. En in nog een andere is het de naam van een roman in de vitrine van een boekhandel. In Genesis, het eerste boek van de roman fleuve, die bekendheid zou genieten als De Bijbel, lezen we hoe God -nauwelijks had hij de wereld geschapen-  zag dat het eigenlijk allemaal een ongelofelijke klotenboel was en Noach opdracht gaf een ark te bouwen. En de rest van de aardbol –alles geurde nog naar het nieuwe- trakteerde Hij op een gigantische golden shower.

Het eerste boek van het Oude Testament begint met de Zondvloed  en de Ark van Noach. Six’ personage Michaël verwijst naar de aartsengel. Aartsengelen treft men in alle drie de monotheïstische wereldgodsdiensten. Engelen van dit soort pluimage  heten Michaël, Gabriël, Rafaël en Uriël. “Aartsengel” komt aan dwarrelen uit het Grieks. “Archángelos” betekent –als Wikipedia mij niet bedriegt – “opperboodschapper”…

Meteen valt op dat Vloed, en waarschijnlijk ook alle boeken die gerekend worden tot de Bijbel, geschreven zijn in een puur Leuvense context: Torres, dat is Camilo Torres, een bekende Leuvense studentenhome. Trekt men in de roman naar de nabijgelegen faculteitsbar van de medici, dan is dit in het echte leven de Doc’s Bar in de Brusselsestraat. En als bladzijden verderop de stad, of wat er nog van overblijft, overwoekerd wordt door planten die brandwondjes achterlaten, dan zou dat bereklauw kunnen zijn. Bereklauw is ook de naam van de legendarische drop-out community niet ver van Torres. Het zijn de outsiders die overleven. Zoals steeds meer in de literatuur. In de controlemaatschappij is de outsider de held.

Six schrijft heel Amerikaans. Meteen duiken namen op als Bret Easton Ellis en Cormac McCarthy. Het verwondert niemand dat hij uitpakt met Pynchon. Zelf refereert hij aan Paul Mennes. Die wordt geassocieerd met Douglas Coupland en met Bret Easton Ellis. De roman baadt in koortsige sferen zoals The Diary of Albion Moonlight van Kenneth Patchen en de film Stalker van Tarkovski. De roman zit vol seks. Als E.H.B.O., als pijnstiller.  Bij elke seksscène hoor je Peaches: ‘Fuck the Pain Away’. Uit Ik, Jan Cremer (De Bezige Bij, 1964) herinner ik mij dat Japanse soldaten opdracht kregen in gevangenschap zoveel mogelijk te masturberen. De beste manier  om pijn te verbijten.

Eskimo’s hebben 50 woorden voor sneeuw. Roderik Six heeft minstens evenveel manieren om de regen te omschrijven. Het enige echte personage in zijn boek. Het regent er nog meer dan in Louis Paul Boons Zomer te Ter-Muren (De Arbeiderspers, 1956). Jozef Versou, Vlaanderens enige stalinistische schrijver, verweet Boon gebrek aan radicaliteit.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: