ANATOMIE VAN DE POLITIEKE MELANCHOLIE

mei 7, 2013

ANATOMIE VAN DE POLITIEKE MELANCHOLIE
lezing door cultuurfilosoof Lieven De Cauter
Brussel, 17 mei, 20u , De Markten

lieven de cauter De lezing vindt plaats naar aanleiding van de publicatie van “Herbetovering van de wereld” . In de bundel onderzoekt Michael Löwy de romantische wortels van een aantal invloedrijke moderne denkers en toonaangevende auteurs. Hij (her)ontdekt op die manier hun subversieve en emancipatorische kracht. De bundel verenigt essays over Georg Lukács, Franz Kafka, Karl Marx, Rosa Luxemburg, Charles Péguy, Martin Buber, Gustav Landauer, José Carlos Mariategui, Walter Benjamin, Theodor Adorno, Ernst Bloch, André Breton, Guy Debord…
De Romantiek werd lange tijd beschouwd als een reactionaire kritiek van de moderniteit. Elk emancipatorisch potentieel van deze traditie werd genegeerd. Voor de Franse-Braziliaanse filosoof Michael Löwy betekent de Romantiek in de eerste plaats een protest tegen de industrieel/kapitalistische beschaving. Omdat de Romantiek een wereldvisie vormt, doorkruist ze de gehele cultuur, neemt ze verschillende vormen aan en duikt ze op bij uiteenlopende denkers en schrijvers, zo stelt Löwy.
Cultuurfilosoof en activist Lieven De Cauter, auteur van onder meer “De Alledaagse Apocalyps: van Nine-Eleven tot de Arabische lente”, en zeer vertrouwd met het werk van Walter Benjamin, heeft het boek gelezen en geeft er een lezing over. Het betreft een suite van korte teksten.
Vrijdag 17 mei, 20u De Markten, Oude Graanmarkt 5,1000 Brussel Gratis toegang Organisatie: Socialisme 21
http:///www.socialisme21.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: