HERBETOVERING VAN DE WERELD

april 5, 2013

Leuven – Dinsdag 16 april, 20u –
Oratoriënhof, Mechelsestraat 111, 3000 Leuven

Panelgesprek met Matthias Lievens en Nick Deschacht moderator: Viona Westra
Over het fonkelnieuwe boek “herbetovering van de wereld van de Frans-Braziliaanse filosoof Michael Michael Löwy

Matthias Lievens en Nick Deschacht nemen plaats aan de gesprekstafel. Matthias Lievens schreef samen met Anneleen Kenis het succesvolle boek ‘De mythe van de groene economie’. Econoom Nick Deschacht (VUB) noemt dat een interessant boek maar formuleerde er toch ook enkele stevige kritieken op. Zo vindt hij dat Lievens en Kenis al te makkelijk elke vorm van economische groei afwijzen en meent hij ook dat ze het potentieel van technologie onderschatten. Bovendien noemt Deschacht een pleidooi voor herlokalisering “totaal utopisch”. Er is geen weg terug!
Dit debat sluit naadloos aan bij het boek ‘Herbetovering van de wereld”. Michael Löwy toont aan dat, in tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, zowel de Verlichting als de Romantiek voor heel wat denkers en kunstenaars van de laatste 200 jaar, een inspiratiebron waren bij de ontwikkeling van hun progressief gedachtengoed. Het boek gaat in op de romantische wortels van linkse denkers zoals o.a. Marx, Rosa Luxemburg, Walter Benjamin, Martin Buber, Ook Dostojevski en Franz Kafka, en bewegingen zoals het surrealisme en het situationisme passeren de revue. Het politiek denken en de artistieke ontwikkelingen werden in niet onaanzienlijke mate beïnvloed door de technologische vernieuwingen.
Dit brengt ons tot de vraag of we nog kunnen geloven in het kapitalistische vooruitgangsoptimisme, of moeten we eerder evolueren in de richting van een –romantisch? – afwijzen van de technologische vernieuwingen. En zo ja, in welke mate?
Een uitgelezen gelegenheid om kennis te maken met interessante ideeën en interessante mensen.

Organisatie: Socialisme 21 en Masereelfonds Leuven
Gratis toegang

Meer details http://www.socialisme21.be

lowy

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: