WHO’S AFFRAID OF THE BIG BAD WOLF?

september 13, 2010

Er is een nieuwe bosbezetting in Vlaanderen. En Antwerpen heeft er een actiegroep bij in het Oosterweeldebat.

De timing is niet toevallig. De regering gaat binnenkort een beslissing nemen, op basis van kostprijs en duur. Geen woord over milieu, gezondheid en levenskwaliteit. Dit is hét moment om te tonen wat we denken als burger – Antwerpenaar, Vlaming of wat dan ook. Nú moeten we ons uitspreken, blijven morren en… actie voeren!

De nieuwe actiegroep groeNoord bezet sinds vrijdagnacht het Noordkasteelbos. Dit is één van de natuur-en recreatiegebieden die voor het BAM-tracé moeten verdwijnen. Meer info vind je in het persbericht hieronder.

HOE KUN JIJ HET ACTIEKAMP STEUNEN?

– Verspreid het nieuws. Spreek je omgeving aan, stuur deze mail door, gebruik Facebook,… Maak zelf beelden en reportages, post artikels op blogs en websites,…
– Doneer materiaal. Hout, touw, eten, gereedschap, fietsen,… Zie de de volledige materiaallijst.
– Kom op bezoek. Neem een kijkje in het prachtige bos-met-meer en betuig je morele steun.
– Kom eens een middag helpen met materiaal uitladen, koken, flyeren,…
– Kom eens een nachtje slapen. Kampeer in een tentje, of volg een klimworkshop en geniet van de onvergetelijke ervaring om wakker te worden tussen de boomkruinen
– Blijf eens wat langer en versterk zo de permanentieploeg.
– Stuur ons een mailtje en zeg/vraag wat je kan doen.

HOU DEZE LINKS IN DE GATEN:

– Facebook groep “Steungroep groeNoord”:
– Indymedia Antwerpen: http://antwerpen.indymedia.org
– GroenFront! website: http://www.indymedia.be

Hopelijk tot gauw!

De steungroep

******************************
PERSBERICHT groeNoord

Milieuactivisten bezetten Noordkasteelbos
“Oosterweelplannen negeren het belang van natuurbehoud.”

Sinds vannacht bezet de nieuwe actiegroep groeNoord het Antwerpse Noordkasteelbos. Ze hebben boomhutten gemaakt om zich in vast te ketenen. Hiermee willen ze zich geweldloos verzetten tegen ieder Oosterweelplan waarvoor natuurgebied moet verdwijnen. “Het mobiliteitsprobleem mag niet los worden gezien van ecologische kwesties,” zegt Tom, woordvoerder van groeNoord.

Met deze directe actie komt groeNoord op voor alle park- en natuurgebieden die door de huidige Oosterweelplannen bedreigd worden. Het Noordkasteelbos zou veranderen in een verkeersknooppunt. Het Sint-Annabos zou voor 90% gekapt worden voor een slibstort en pas over tientallen jaren opnieuw beginnen lijken op een natuurgebied. Het populaire parkbos Rivierenhof zou voor een deel verdwijnen voor de verbreding van de ring, een plan dat onlosmakelijk samenhangt met een tracé over Oosterweel. Ook het Vlietbos en het Zand zijn bedreigd. Al deze natuurgebieden zijn belangrijke bufferzones tussen woon- en industriegebied en hebben een luchtzuiverende functie.

Het ene plan heeft al meer impact dan het andere op de laatste restjes groen, de luchtkwaliteit en de gezondheid van de Antwerpenaren. Het Meccanoplan lijkt voorlopig het best te scoren. Toch spreekt groeNoord zich niet uit voor het ene of gene plan. De actiegroep verzet zich tegen iedere studie en besluitvorming waarin natuurbehoud buiten beschouwing wordt gelaten of minder belangrijk wordt gevonden. De laatste studie die de Vlaamse regering bestelde, onderzoekt enkel de kostprijs, de duur en de technische haalbaarheid van enkele plannen. Volgende week worden die resultaten bekendgemaakt.

“Wij besloten hier niet op te wachten,” zegt woordvoerder Tom. “De Vlaamse regering wil op 27/09 een keuze maken op basis van economische en technische argumenten. Het is duidelijk dat milieu en gezondheid niet zullen meetellen in de beslissing. Dat is onbegrijpelijk voor een project dat er juist zoveel impact op zal hebben. Het is ook onverantwoord om nog meer natuur te vernietigen nu de biodiversiteit verdwijnt en het klimaat verandert. De meeste Antwerpenaren willen niet alleen een oplossing voor het mobiliteitsprobleem, maar zijn ook bezorgd om hun gezondheid, leefmilieu en levenskwaliteit. Het wordt hoog tijd om ook daarmee rekening te houden.”

Het Noordkasteel is een natuurgebied met een bos en een meertje. Het domein wordt gebruikt voor recreatie en cultuuractiviteiten. Volgens een enquête van de Nieuwe Antwerpenaar is het dé favoriete groene plek in de stad. Er gaan steeds meer stemmen op om de plas opnieuw open te stellen als zwemvijver, aangezien de 650.000 Antwerpenaren nu enkel terecht kunnen in twee kleine openluchtbaden. Het gebied dreigt daarentegen te veranderen in een groot verkeersknooppunt tussen een tunnel en een megabrug.

No compromise for Mother Earth!

Meer info:
http://antwerpen.indymedia.org
http://www.groenfront.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: