WIE KIEST GIJ: DAENS OF DE NONNEKES?

mei 16, 2009

Door het lover van de hoge bomen achter het huis valt het licht in stralen over de brede grasvlakten. Het licht valt zoals het al duizenden jaren valt. Het gras is zwanger van dauw. In al zijn gratie biedt de lentedag zich aan…”Mooi stukje“, schrijft iemand, “en eigenlijk bewijst het dat er niet altijd en overal vervreemding is“. De schrijver antwoordt: “Inderdaad, het is nog niet zo erg als dat ik het in mijn teksten wel eens laat uitschijnen. Een literaire tekst pretendeert dan ook niet de waarheid te representeren. Daarom is het juist literatuur. Daarnaast is het van het grootste belang om te proberen mensen er toe aan te zetten op hun eigen bescheiden manier er tegen te reageren. Bedankt voor je fijne reactie. Prettig weekend.”

Facebook is één groot brievenboek. Een andere vrouw schrijft: “Het is schrikwekkend hoe vooral jonge mensen ten prooi vallen aan de vervreemding…’ dat lees ik niet graag, en voegde eraan toe dat de auteur ook voor een stuk gelijk had, omdat “het niet zo goed gaat met de ‘communicatie tussen mensen’ in het algemeen, kijk maar naar de huidige politieke situatie… en dan verwacht men dat de jongeren van vandaag het beter zullen doen?!”

De schrijver antwoordde dat het niet in zijn bedoeling lag veralgemeningen te maken, in de aard van “De jeugd”: “Is die goed, of is die slecht? Hebben filosofische vragen zoals Is-Dé-mensheid-Goed? Of is ze slecht? Over de jeugd kan ik alleen maar zeggen dat er daar een aantal verontrustende tendenzen te constateren zijn. Ik ben er vast van overtuigd dat jonge mensen van vandaag weliswaar materiëel ontzettend verwend zijn, maar dat daar tegenoverstaan dat het leven waarschijnlijk stukken moeilijker is dan ooit. In “Hoe het land afstevent op een Donkere Zondag” had Walter Pauli het in DM van 06/05/2009 over het verband tussen de jongeren voor wie boertig en cynisch gedrag “cool”zijn en hun stemgedrag: LDD en VB. In het artikel stelde hij dat het voor grote groepen quasi normale partijen zijn. Dit komt o.a. doordat ze gewoon zijn in een wrede samenleving te leven. Bv. in iets onnozels als Temptation Island geniet men er heimelijk van mensen te vernederen en te breken. Uiteraard is het laatste woord over dit soort zaken nog niet gezegd… De slechte communicatie is een gevolg van de vervreemding. Misschien is die inderdaad, zoals Marx honderdvijftig jaar geleden opmerkte, het gevolg van de productieverhoudingen?”

De dame antwoordde: “Ja , je hebt gelijk, volgens peilingen scoort LDD erg goed bij jongeren. Ik vrees dat de meeste jongeren niet kritisch genoeg zijn en erg gevoelig zijn voor populistische prietpraat van zowel LDD als VB. Een ruk naar rechts gaat het worden, geheel anders dan in mijn jonge jaren: toen kon je niet kritisch genoeg zijn en ‘links’ betekende nog iets….maar ik ben van den ‘ouwen tijd’ hè, krijg ik regelmatig te horen. Vrouwen boven de vijftig horen afgeschreven te zijn. Wel: elke vezel van mijn lichaam verzet zich hiertegen, al voel ik het hier en daar wel eens kraken.”

Het was de dag ervoor, de hemel werd donker, het werd veel te vroeg donker, en het water zou weer bij bakken uit de hemel drenzen, alsof de hemel ejaculeerde, overvloedig ejaculeerde, de televisie herhaalde afschuwelijke beelden over een jongentje die op een school mishandeld werd, toen de auteur bevangen werd door iets wat hij gelezen had in Louis Paul Boon zijn “Pieter Daens”. Daarin schreef Boontje over de jeugd die niet deugt en dat de jongeren al voor W.O.I in een diepe crisis verkeerden. Men was het zat, niets had zin. De toekomst voelde onbehaaglijk aan. Le déluge. Men voorvoelde de massaslachting, de ondergang, zoals honden een aarbeving, of een bombardement. Jonge honden bezondigden zich aan overmatig drankgebruik – binge drinking is van alle tijden. Men ging abnormaal lang uit, drifitg op zoek naar nieuwe penetrale ontmoetingen. Men gedroeg zich niet bepaald als nonnentjes… Gaf zich… Toomloos normloos oeverloos bandeloos grenzeloos… 

 

4 Reacties naar “WIE KIEST GIJ: DAENS OF DE NONNEKES?”

 1. Liliane Says:

  Dus het is al aan de gang sedert W.O.I., volgens Boon. Nu ja: de jeugd heeft het altijd gedaan hoor. In mijn jonge jaren waren we te ‘progressief, we ‘blowden’ te veel en we waren te anarchistisch! Tja: het zal nooit goed zijn zeker?
  Of je kunt ook stellen: de geschiedenis herhaalt zich….

 2. dora Says:

  m 🙂 m : is het niet eigen aan de jeugd zich (j)non(g) te gedragen ?

  … en is het niet zo dat wij (oudjes) er alles aan doen om zelf zo lang mogelijk (j)non(g) te kunnen blijven

 3. didideparis Says:

  Beste Nonnekes, Beminde Zusters,

  Het is niet echt een ‘us’& ‘them’tegenstelling. Het gaat meer over iets fundamenteels dat hier in onze samenleving aan de gang is. Processen die ons ontmenselijken. De jeugd, die moet zoals de volksmond zegt, branden. Die moet hevig zijn en over de schreef gaan. Dat is de manier waarop zij psychologisch voor het latere leven de morele grenzen bepaalt. Al van in de Babylonische Oudheid is er sprake van jongeren die zich misdragen. Misschien wordt met de Apollonische-Dionysische tegenstelling ook gewoon jongeren revolte bedoeld? Allemaal dingen waar ik het antwoord niet op weet. Echt waar: niet…

  Broeder Diederick

 4. Els Says:

  Zo is dat. De jeugd moet hevig zijn en de grote mensen kunnen – als het over onze kinderen gaat – maar één ding doen, en dat is blijven zeggen dat we er zijn. Voor de dag dat ze (de jeugd) haar wonden wil likken.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: