NA DE TOUR DE FRANCE…

augustus 28, 2008

De fiets heeft een lange weg afgelegd, dacht Joe. Het was een moeilijke bevalling, een kwestie van vallen en opstaan. Na ettelijke proefmodellen, rolde rond 1870, de velocipede, een vehikel dat herinnerde aan voorhistorische monsters, (gevleugelde draken met roestige spaken), schokkerig over kinderkopkes, de wereldgeschiedenis binnen… Hopelijk zou niemand erachter komen dat Joe ooit rondgelopen heeft in T-shirts met korte venijnige zinnetjes op, zoals ‘I hate Pink Floyd’ en erger. The Piper at the Gates of Dawn, het allereerste album van de internationale groep die haar eerste optreden op het continent in de Rijschoolstraat in Leuven had gegeven. Of juister gezegd niet had gegeven, (vanwege de vijandigheid van de natives). Krankkejorumme titel. Joe houdt van het slotnummer – iets dat men hem nooit zal horen beweren en plein public. Het psychedelisch niemendalletje heet “Bike“. <Waarschuwing: ga niet kijken, van dit soort clipjes wordt je onmiddellijk stoned! Het is een schande dat zoiets op de nationale zender van ons geliefde België is gekomen. En er is nog steeds geen beterschap. Television – is nog steeds – drug of the nation. Click deze link niet. Ui-ter-st vers-lavend! – Noot van de Redactie>  Een lied dat herinnert aan “Binnendoor naar Beverlo”. Het sublieme openingsverhaal van “Café De Raaf nog steeds gesloten”, van de even geniale als kirrewiete J.M.H. Berckmans. Berck laat de superbe tekst zeuren, de oren van je kop, als tandpijn, als een lastig jong, een zingende zaag – Het schrijnend scheurend universum -een voorschot groot- van de even geniale als kirrewiete kribbelaar… “Bike” werd geschreven door de knettergekke door de drugs volledig opgevreten Syd Barrett. (De meeste coureurs zijn junkies.) Het enige nummer op dit tweede album. Van het debuut was elk nummer van zijn (wellicht) bevende hand. De brave man, hij ruste in vrede. Allemaal mensen door het leven zelve in de wielen gereden, ze kwamen kwalijk ten val nog voor de eindstreep in zicht kwam. Soit. Het nummertje is echt de moeite waard. Luister vooral naar de intro – I’ve got a bike –Pats! – you can ride –Boem!– it if you like- Paukeslag! Gedempte trom. Slow motion. Leger des Heils (aan de spacecake). Je wordt er meteen goedgemutst van (al staat de muts dan ook meestal scheef – in Frankrijk een uiting van chauvinisme). Het is en blijft een antidepresivum van 3 minuten en 22 seconden. In de zee van tijd, een druppel op een hete plaat.

6 Reacties naar “NA DE TOUR DE FRANCE…”

 1. K. Artman Says:

  Het tweede album? Dan ben ik slecht geïnformeerd, en zou ik graag te weten komen wat het éérste album van Pink Floyd was. Alvast bedankt.

 2. didideparis Says:

  U bent bedankt! Ik had me grandioos vergist – ik ben nu eenmaal geen ochtendmens. Niets menselijks is mij vreemd.

 3. K. Artman Says:

  Graag gedaan. Ik heb de eerste helft van dit jaar – lichtjes neurotisch – bijna nonstop naar de heren geluisterd (vanwege de aanschaf van de box ‘Oh By The Way’, die ik combineerde met de dubbelverzamelaar ‘Echoes’ en alles wat ik in bibliotheken aan dvd’s en latere solo-albums kon vinden). En dan is het sterker dan mezelf.

  ps : op dit moment zit ik in een Steve Reich-fase.

 4. didideparis Says:

  Steve Reich is ook fijn! (en Willem Reich). Het is zonder gekheid dat ik hier in deze virtuele bladzijden vertel dat Pink Floyd hun eerste optreden buiten Engeland hadden in het stadje Leuven.

 5. dora Says:

  Een zee van tijd. En toch was de tijd weer veel te kort voor JMHB


 6. […] reacties dora op NA DE TOUR DE FRANCE…didideparis op HOE STERK IS DE MACHT VAN DE E…katrien S op HOE STERK IS DE MACHT VAN DE […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: