BIJ DE 75STE VERJAARDAG VAN DE REICHSTAGBRAND

februari 27, 2008

Vandaag, op 27 februari 2008, op de vijfenzeventigste verjaardag van de brand in de Reichstag in Berlijn, sla ik hier in Leuven de hoek om van de Diestsestraat naar de Vital Decosterstraat, de enige straat die eigenlijk Martelarenlaan had moeten heten. Mijn ogen speuren de gevel af. Ik zoek een plaatje. Vind het niet. Hier heeft hier gehangen. Vergis ik mij? Hier hield de gestapo huis. In hun burelen werden mensen gemarteld…

Daarna kreeg het gebouw een andere bestemming, een meisjespeda. Een logement voor vrouwelijke studenten. Zo een woonst van studentinnes, dat in mei ’68 wereldsteden zoals Parijs in vuur en vlam zou zetten. Jeugd moet branden. Rellen – Eerst aan de universiteit van Straatsburg. Waaiden daarna over naar Parijs. De studentleiders hebben zich naar verluid laten inspireren door een obscuur pamflet van de al even obscure Situationisten: De la misère en milieu étudiant: considérée sous ses aspects économique, politique, psychologique, sexuel et notamment intellectuel et de quelques moyens pour y remédier.

Seks was een hot item. Op de Vlaamse televisie waren de filosofen Jaap Kruithof en Jos Van Ussel, in 1961, in een uitzending van het Humanistisch Verbond in geslaagd de katholieke kerk die parasiteert op schuldgevoelens van ontelbaren, rake slagen onder de gordel te verkopen. Men reageerde tegen een kerk die er verantwoordelijk voor was dat brede lagen van de bevolking hun seksuele lustbeleving levenslang gepaard zagen gaan met schuld. Het hostievretend tuig ging op zijn achterste pootjes staan, weerde zich als een duivel in een wijwatervat. En wat blijft er over? Een zee van televisiebeelden.

Dat kon één televisieuitzending, of een onooglijk pamflet, een beduimelde brochure teweeg brengen.

En wat hebben we nu, vijfenzeventig jaar na de brand in de Rijksdag? Alle verdwenen alternatieve media zijn vervangen door blogs. Fotoblogs en blogs om te lachen. Of waar de mensen vertellen over hun hobbies, hun huisdieren, hun kinderen, al de kleine en grote dingen die hen bezighouden. Hun angsten, hun verlangens. Zotte kunstenaars en politieke samenzweerders, het is allemaal te vinden op de blogs. Diegenen die in het gewone leven te bang zijn om hun mond open te doen. Of ze nemen een andere identiteit aan. Ze verzinnen fan fiction, plegen satire, halen vuile streken uit, of ijveren voor een andere wereld, een betere… De mensen, anoniem, of niet. Geven hun geheimen prijs, leven hun verlangens uit , bouwen hun eigen stad, een replica. Leuven in Second Life.

Stel je voor: Vincent Van Gogh zwerft door dit gebied. Hoe zou hij de mensen vandaag vatten? In een groot schilderij. Niet “De aardappeleters”, maar “De Bloggeurs”.

11 Reacties naar “BIJ DE 75STE VERJAARDAG VAN DE REICHSTAGBRAND”

 1. dv Says:

  seks een hot item? in uw geval eerder een lauw gepruttel onderaan uw okselverzakkingen!

  Ge krijgt blijkbaar uwe flauwe zever aan de Leuvensche Zevenslapers niet meer verkocht dat ge het hier komt opbakken?

  Mijnheer de collaboleuvenaar, ge zijt een schandvlek op onze schone Kesselse Bodem! Dat ge maar vlug in het Diepe van den Blauwput moogt verzinken!

  Wat zit gij hier toch de Leuvensche Flaneur uit te hangen? Ge kunt nie eens het flannelen laken in uw broek houden! Ha!

 2. didideparis Says:

  Wie zijt gij? Marinus van der Lubbe? Of zijn geest? Gaat weg uit mijn gedacht!

 3. Els VE Says:

  Juij! Blogfight, blogfight! Go, Didi, go!

 4. didideparis Says:

  Ready for war, ready for war!!!!!!

 5. mc pvc Says:

  “Leuven in Second Life.”

  Ongetwjfeld is er al wel iemand die daar met wat basic LSL werk van gemaakt heeft. 😉

 6. didideparis Says:

  Wat is basic LSL, mc pvc?

 7. didideparis Says:

  Oproep aan alle mensen van goede wil. Ga NIET kijken op de hierbovenm vermeldde http://vilt.wordpress.com/2008/02/28/den-vuile-rol-van-den-didi-in-de-leuvensche-shopdopingsoorlog-met-brussel/
  Iedereen kan zien dat hij, die dv, dit artikel gejat heeft uit ’t Pallieterke!

 8. dv Says:

  Het Pallieterke?
  Daar stond Gij verleden week nog in ja, knal in’t midden als CenterFold. Om 1 of andere reden is immers recentelijk bij de Rechts-Extremen sex met bebierbuikte zakkendraaiers een Hot Item.

 9. didideparis Says:

  @ EVE: Zie nu, uw woorden zijn nog niet koud, of de blogwar is een feit.

 10. Valentine Says:

  Mooi geschreven Didi
  Blij dat er nog zo een mensen in Leuven rond lopen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: