VINTAGE VIOLENCE – CLEYN EXENBOEKSKE -aflev.8

oktober 2, 2007

4ladyskull-2.jpg

(beeld: “Lady4skull”door Annick Castro)

Hevig lawaai. Joe zit in zijn kamer in het hoofdkwartier van het lawaai van het hele huis. Haunted house. Een orgeltje slaat aan. Screamin’Jay Hawkins. Of Steve Hawking? Van waar komt het geluid? Uit welke richting? Uit welke tijd?

De eerste concentratiekampen werden opgericht in 1899. In Zuid-Afrika. Door de Engelsen. Tijdens de Tweede Boerenoorlog. In Transvaal hadden de Britten de grootste moeite de guerrillatactieken van de Boeren het hoofd te bieden. Zij dreven, Herodes, vrouwen en kinderen van de strijders in zulke kampen bijeen. Een verschrikking.

Drum, tromgeroffel, oorlogstrom… Of zijn het geweerschoten? Is het Pink Floyd, Atom Heart Mother, of het doffe regelmatige slaan van een pomp die het bloed voortstuwt. De bloedpomp. Abu Graip, John Doe. De jonge vrouw krast met haar nagels een middeleeuws gebed in de cementen muur van de Gestapo-cel. Nu en in het uur van onze dood. Amen.

Een eeuw van rampen en kampen. Interneringskampen, krijgsgevangenkampen, werkkampen… Op Nieuw-Guinea had Nederland tussen 1928 en 1942 Boven Digoel. Nationalisten en communisten werden er onder onmenselijke omstandigheden opgesloten. In het veengebied langs de grens met Groningen en Drenthe richtte nazi-Duitsland een vijftiental kleinere kampen in waar voornamelijk Duitse communisten –Moorsoldaten- en Oost-Europese krijgsgevangen werden gehuisvest. Vluchtelingen uit die kampen die de grens overstaken werden onverbiddelijk teruggestuurd. Velen stierven. In Fort Honswijk werden communistische vluchtelingen uit nazi-Duitsland opgesloten.

Wanneer werd het pomphuis ingevoerd? Wat was het pomphuis? Rasphuis?

Onmiddellijk na de W.O.II maakte Nederland plannen om 8000 Nederlandse communisten in een kamp in Schoorl op te sluiten. Dat aantal is eerst verlaagd tot 1500 en vervolgens helemaal afgelast. Het was slechts een denkoefening. ‘Huisvrouwen’ kregen instrukties over het huishouden, het moederschap en de liefde. ‘Asociale gezinnen’ belandden in heropvoedingskampen.

Even langgerekt als de gedachten zijn de kreten. Het lawaai houdt aan. De concentratiekampen zijn onuitroeibaar gebleken. Na W.O.II had de SU de Goelach-archipel. Cambodja kende zijn Killing Fields en met de oorlog in Bosnië en Herzegovina verschenen er weer uitgemergelde mensen voor het oog van de camera. Noord-Korea is berucht om zijn strafkampen met hard regime. China is een blinde vlek.

Vanaf de 15de eeuw werden in Europa tienduizenden heksen verbrand. Zij werden beschouwd als geheime duivelaanbidders die zich tijdens nachtelijke rituelen overgaven aan vleselijke lusten en kannibalisme. Ze kwamen op geheime plaatsen bijeen om baby’s en kleine kinderen te offeren. Ze slurpten bloed van hun slachtoffers en verorberden hun vlees. Ze vereerden het geslachtsorgaan van hun priester en hielden perverse orgieën waarbij volwassenen met hun eigen kinderen copuleren. Incest, babyoffers en kannibalisme waren ook de gruweldaden waarvan de eerste christenen werden verdacht. De brandstapels waren een herhaling, een copie, van wat zich voorgedaan had in de arena’s van de Romeinse keizers.

Hoe zout smaakten de tranen op Margarethas wangen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: