ISLAJA

juni 26, 2007

a_scanner_darkly_2_sized.jpg

In 2500 – mensen worden dan minstens 300 jaar – reist Peter Bergen, een archeoloog met een bolhoed op, met de teletijdmachine van Professor Barabas, of via de magische telefooncel van Dr. Who, in driedelig pak naar het verleden. In de Middeleeuwen redt hij –coup de foudre! -Isolde, dochter van een heks, cloon van Twiggy, van de brandstapel. Hand in hand reizen ze door “De tijdcapsule”, een televisiefeuilleton voor de jeugd. Uitgezonden vanaf 6 oktober 1963, op woensdag, van 17.30 u. tot 18.00 u. Kan je nagaan. In televisiegidsen. Op elk moment kan Peter met zijn zakhorloge de capsule te voorschijn toveren. Zoals een eend het water, schudt Joe de nare herinneringen aan het leven buiten InterNep van zich af. Een paar dagen terug, een vrijdagavond was het, kon hij niet naar huis. Hij zat in het grand café van een kunstencentrum. Op de binnenplaats – Labyrinth? Escher? Babylon? Hangende tuinen? – werd een film geprojecteerd in twee verschillende richtingen. Cinema Janus in open lucht & gratis. In het café, één van de allermooisten binnen de tricolore gevarendriehoek, had er enerzijds zicht op de film op de binnenplaats, anderzijds op de straatkant. Betoverd door de lichtjes in het café, de bewegende stralen van de filmprojectie en dan plots, een surplus aan dit nocturale klank- en lichtspel, een lampe magique die erbij kwam. Schijnwerpers. Een bus stopte. Geuniformeerden. Helmen en honden. Flash-back. 1973. Chili aan de Dijle? 9/11… De cafébezoekers veranderden in sanseverias. Neuzen tegen vensterglas. Geen seconde wou men missen van wat zich aan de straatkant afspeelde… Glimmende straatstenen. Op de hemelse poorten van de Sint-Michielskerk prijkte graffiti. Bloederige letters. Tegen de staatsgreep in Chili. Of tegen de Franco-Opus Dei-dictatuur. Een jeep reed in op een meute jongeren. Kan ook 1979 geweest zijn. Acties tegen de 10.000. Drastische verhoging van het inschrijvingsgeld. De eerste. Of was het zomer 2006? De kekr zat toen volgestouwd met hongerstakers… Een vader loopt de straat op. Vraagt of zijn zoon tussen de arrestanten zit. De man wordt opgepikt, geboeid, in de arrestantenbus gegooid. Afgevoerd naar een stinkhol in de Philipssite. Het grootste flikkenkot ter wereld. Joe wou naar huis. Zo snel mogelijk weer onderduiken in InterNep. De kust nog lang niet veilig. En de bodem van het eigen hart bereikt men het snelst langs de bodem van het glas.

10 Reacties to “ISLAJA”

 1. loid aka dj indip Says:

  mon oncle,
  in leuven zwierf er ooit een engelsman rond die de falklandsoorlog had meegemaakt…tijdens een feestje werd hij zo gehypnotiseerd door de lightshow dat hij dacht zich weer in “a fookin’ war” te bevinden.
  uw toegenegen neefje

 2. didideparis Says:

  Cheramio, ik meen mij ook zo iemand te herinneren. Hij reed rond op een ouwe motorfiets. Volgens mij was hij een Schot, en was hij een veteraan uit de eerste Golfoorlog. Zijn naam herinner ik mij niet meer. Ik denk dat hij zo’n 12 jaar geleden door Leuven rond zwierf.

 3. loid aka dj indip Says:

  inderdaad het was een schot en zijn naam was Donald en was een veteraan uit de eerste golfoorlog. Af en toe zag je hem doo de straten van Leuven dwalen met een mestvork. Hij noemde zichelf ‘the best dressed tramp in town’

 4. mc pvc Says:

  Ik herinner mij die kerel. Ik ben hem tegen gekomen één van de eerste dagen dat hij in Leuven zat. Hij had toen nog geen dreads, stonk nog niet en had zelfs niet eens een hond. En de Clockwork bestond nog.

 5. didideparis Says:

  mc pvc is zo romantisch. Bovenstaande tekst is gewoon beter dan de Fixkes!

 6. mc pvc Says:

  En ik kom GRAAG op Tien om te Zien. GRAAG!

 7. didideparis Says:

  Daar zal veel volk komen naar zien!

 8. Guvi Says:

  Ik kende hem heel goed. Heb hem een tijdje onderdak gegeven op mijn studentenkot in de parijsstraat (waar hij veel rondzwierf). Donald Hugh Kearney was een fantastische kerel. We zijn samen veel op stap geweest in het leuvense. Ben samen met hem gaan liften naar Italie. Na 7 dagen ben ik teruggekeerd. Hij bleef achter in Descenzano del Garda. Heb sindsdien niets meer van hem gehoord.

 9. didideparis Says:

  Dat vind ik mooi aan zo een blog. Dat mensen hun gezamelijk geheugen kunnen reconstrueren. In dit geval geeft het Donald terug een gezicht.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: