BIMBO

juni 14, 2007

98463212_dd71414fda.jpg

Speelgoedaapjes na een regenbui. Of politici na een rondje verkiezingen in Stadt™ Ville© City®. Geslagen honden. De wonderbaarlijke visvangst die op het droge naar adem hapt. Op dit alles leken de aapjes die opgelsoten zaten in de jukebox.  De Bimbo-Box was een doorzichtige bokaal. Voor een muntstuk gingen de poppetjes aan het dansen.Joe liep naast zijn mama. ze hadden de bus naar de genomen. Ogen tekort had Country ‘Cow’ Joe in het spiegelpaleis. Dames met opgestoken haren en pumps op roltrappen stegen en dames met opgestoken haren en pumps op roltrappen daalden. Allen waren nauwelijks te onderscheiden van de mannequins. Ze leken ontsnapt uit de bladzijden van “Het rijk der Vrouw” of “Mimosa”. De wonderlijke publicaties waar mama elke week in zag bladerde. De schoonheid van herfstbladeren. Bladzijden “Au bonheur des dames” dwarrelden door het kinderkopje.  Het was geen stationsromannetje. Het was een hit geweest. Voor Emile Zola. In de zomer van 1884.

Op de tweede verdieping liet een kinderhand een muntstuk in een gleuf glijden. Van de wat plastic tunes van het amechtige Puppet on a String (1967) van Sandy Shaw, Eurosongwinnaar 1967,  schakelde het apiesorkest in de Bim-Box over naar een broeierige versnelling hoger, naar de tover van Green Onions van Booker T & The MG’s , toen uit een hoek van het warenhuis, een vrijhandelszone van nauwelijks enkele vierkante meter groot, kreten opstegen. Wirwar -in zijn hoofd -van stemmen -kortsluiting: “De tijd van reality is voorbij! Wij worden -chaos -ouder, maar zo voelen we ons nooit.  Rammel verdienen ze omdat ze zich laten leven. Stemmingen. Als schapen naar  de slachtbank slepen. Zijn al dood op hun vijfentwintigste. Composteer de sanseveria’s, al jaren vergroeid met hun hoofd. De blik belemmerd door barcodes. verv@ld@tum lang nog niet in zicht! Normaliter krijgen we nu als bonus Google-reclame in de marge.”

Door de hand van mama stroomde energie. Joe  wist: dit zijn hologrammen uit Nul Nul Zeven. 

Advertenties

4 Reacties to “BIMBO”

 1. dora Says:

  Aangenaam verrast met die “Puppet On A String” als bonus bij je tekst. ’t Klinkt me nu nog steeds als “muziek” in de oren.
  – en néé, laat je niet misleiden door de productiedatum ervan, want zó oud ben ik nu ook weer niet-

 2. Ger ten Haaf Says:

  Leuk die foto van dat apen orkestje.
  Heb bij V&D in Heerlen als kind heel wat keren staan kijken.
  Maar Puppet on a String speelden ze daar niet.
  Lijkt me nu, achteraf meer iets van Glenn Miller.

  En ja, geloof het maar.
  Ik ben wel zó oud.

 3. Rob Says:

  Ze bestaan nog hoor ! In een leuk pannenkoekenrestaurant in Doorn, Nederland (‘De wensput’) is een nog goed spelend exemplaar te bewonderen ! En de muziek was volgens mijn eerste interpretatie ook en soort voor-oorlogse Glenn Miler muziek. Op internet wat wezen zoeken en denk nu eerder dat het Duke Ellington is met een nummer wat lijkt op zijn Cotton Club Stomp uit 1930. En geloof me…ik ben nog niet zooo oud….(dat ik dit niet bij volle verstand kan inschatten). Was een heerlijke pannenkoek trouwens ! Jammer dat de Aapjes na al circa 1minuut weer afhaakten ! 🙂

 4. didideparis Says:

  Ik zie geregeld apieorkestjes. Ik heb het dan niet over de nationale politiek. Gisteren nog. Ze speelden God Save The Queen van The Sex Pistols . Wel een half uur lang. Het was ver na middernacht.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: