Who Knows Where The Time Goes

april 2, 2007

sjff_03_img1193.jpg

 

Niets zo aangenaam als wegdromen bij muziek… Praten langs de smaakpapillen. Rechtstreekse verbinding met de hersenpan. De akoustiek is voortreffelijk. In het duister van de concertzaal glijden tongen, nat en warm, om elkaar.  Als dansers, als manen om hun planeten, wapperende manen, satelieten. Satellite of Love

In de zwakverlichte concertzaal kwam ze bij hem. Uit golven van licht, geluid en tijd, is zij gekomen, uit de zee. Van Simhaladvipa, Sanskriet voor “Leeuweneiland”. De oude Arabische benaming voor Sri Lanka. Door anderen omschreven als “Ceylon”. Radio Trottoir: iemand vertelt een verhaal, de tweede persoon vertelt het verder. De derde vertelt het aan een vierde, en zo verder en zo verder. Elke versie verkleurt de inhoud. Langs vele vertalingen kwam haar naam tot hem: de prinses van Sarendib of Serendib – Hij kon het niet goed horen. Er stond een flinke bries.

Het werd een dubbeloptreden. Aan het eind van de avond zouden de Diamond Dogs van The Van Jets zich naar gevaarlijke hoogtes begeven om een glamoureuze glamrock hommage te brengen aan David Bowie. Eerst trad Dez Mona aan. Met een hommage aan Nina Simone. Piece of a cake. De zanger, Gregory Frateur, en de contrabasist, Nicolas Rombouts zitten in het goddam-project. Vier vocalisten, bijgestaan door een keure aan muzikanten brengen op gepaste wijze eer aan de hogepriesteres Nina Simone.

De stembanden van Frateur verbinden moeiteloos het decadente croonen van Gabin Friday met het flamboyante stemmenpallet van Diamanda Gallas. Geruggesteund door de hypnotiserende contrabas en de fenomenale Roel van Camp op accordeon. Komt uit DAAU . Die Anarchistische Abendunterhaltung. Joe had hun eerste album. Uit 1995 De band ontleende zijn naam aan “De Steppenwolf” van Herman Hesse. Een boek uit 1955. Joe was er niet bij geweest. Het moet 1974 geweest zijn. Terwijl hij eraan terugdacht voelde hij zijn haren groeien. Nog even en er zaten bloemetjes in.

DAAU hebben hun eigen label: Radical Duke. Hierop verscheen “Moments of Dejection or Despondency“, het nieuwste Dez Mona album. De volgende ochtgend zou Joe in zijn platenkast nog een release van dit label vinden: “Prima Donkey’s Rytme Exotique”. Prima Donkey is een supergroep. Een initiatief van Donkey Diesel. Hiervoor kan men rekenen op de medewerking van Geert Waegeman, Rudy Trouvé, leden van Laïs en DAAU. De drijvende kracht achter dit conglomeraat van tallent is de onovertroffen Gunther Naegels… Het album was de registratie van twee optredens in de AB in hoofdstedelijk gebied van Stadt™ Ville© City®. Heel de wereld hangt samen van onvermoede verbanden. Op dag wordt Joe wakker en zal hij zich niet meer kunnen oprichten, omdat piepkleine wezentjes hem met honderden touwtjes hebben vastgebonden aan de grond.

Seredendipity, na vele vertalingen is haar naam tot hem gekomen, nam Joe bij de hand. De prinses nam hem mee naar een bibliotheek. Joe sloeg een woordenboek open, kwam vast te zitten in een encyclopedie, als in een moeras. Surfend langs alle zijwegen van InterNep. Joe buitelde van de ene valkuil in de andere. Verdwaalde, verloor zichzelf in een boek, als in een spiegel. Niemand weet hoe lang. Het moet geweest zijn in het gebied buiten de tijd. Jeremy Rifkin onderzocht het gedrag van computergamers. Hun hartslag ging even snel als de machine. Allen hadden het gevoel dat ze buiten de tijd gevallen waren.

Serendipiteit dook voor het eerst op bij Horace Walpole. In een brief van 28 januari 1754 maakt hij gewag van het gloednieuwe begrip “serendipiteit”, afgeleid van “The Travels and Adventures of Tree Princes of Sarendip”. Dit anonieme Perzische sprookje – Walport omschreef het als een ietwat onnozele vertelling – verscheen in 1722 in Engelse vertaling. Tijdens hun wonderlijke reizen vielen de prinselijke avonturiers, door toeval en scherpzinnigheid van de ene verrassende ontdekking in de andere.

Bij oma at Joe lettertjessoep. De soep werd nooit zo heet gegeten als ze werd opgediend. Tegenwoordig wordt er haast geen soep meer gegeten. Nog even en het is een exclusiviteit in sjieke restaurants. Nu zwalpt Joe constant over zeven zeeën van data.Tijd dat gaat in je kleren zitten. In je poriën. Blijft in je haren hangen. Spinrag. Een vuile ziekte. In zak en as. A hard rain is gonna fall.

Uit de tijd vallen. Duizelingwekkend. Rip Van Winckel ontwaakte na…Sleepy Hollow. “Awakenings”, met Robin Williams in de hoofdrol, gebaseerd op de ervaringen van Oliver Sacks… Beetje bij beetje raakt het verleden ingekleurd. Het beeld hersteld, van klank voorzien. De geschiedenis gerestaureerd… Serendipiteit, de kunst van het onverwachte, heeft te maken met nieuwsgierigheid, openheid en kritisch inzicht… Het goddam-project is een audiovisuele performance, en kwam tot stand in samenwerking met de archivaris en persoonlijke vriend van Nina Simone: Roger Nupie – een van de oudste kennisen van Country ´Cow´Joe.

31 Reacties naar “Who Knows Where The Time Goes”


 1. Tof.. Heb je ooit de documentaire gezien over Sacks zelf en zijn patiënten! Ho maar! Straffe kost! Leuk geschreven, monsieur Didi!

 2. dora Says:

  Flawless Living and Thinking like a cave(wo)man:
  …Shameful … Dangerous … Pity ..Cause all of your charms, all of your smiles, they brace my thoughts of life…Maybe it’s just the expectation that carries my motions, they say they were here but I just, I just didn’t notice…I’m running…I’m tired of fighting against my endless depth…

  Niets zo aangenaam als “Serendipiteit”! I LOVE IT!
  “Sesam open u!” Goddelijk Toeval brengt me terug uit de donkere ondergrondse grotten, waartoe ik verbannen werd. Niets zo prettig als onnozele vertelling en grasduinen op InterNep: terecht komen in een spiraal van toevallige, associatieve ontdekkingen, inzichten en ontmoetingen. Evenementen dus!

 3. Beatman Says:

  De tijd wordt hier krampachtig vastgehouden!
  Is de tijd is hier blijven stilstaan?!
  Is dit een nieuwe vorm van onthaasten misschien?
  Of is het de angst dat de tijd blijft/gaat lopen?
  Bang van de voortgang en teloorgang van de tijd?

  Maar geen evolutie zonder voortschrijdende tijd!

  Of zijn de klokken al (te vroeg) vertrokken naar Rome ?
  Te vroeg, net zoals de seizoenen.
  Is de tijd op hol geslagen?
  Lopen we niet steeds achter de tijd aan?
  Komen we niet overal te laat?
  Zijn er nog zekerheden in het leven?
  Brengt Serendipiteit de oplossing?

  En nu zal ik weer te laat op mijn werk zijn !

 4. Els Says:

  Joe is zekerst naar de zee of de ardennen, met zijn gevolg?

 5. Dr. Ghislain Says:

  Mijn beste bijna-patiënte,

  hoe lang moeten wij nog meer weerzinwekkend gebraaksel uit uw vunzige vulvanologische diepten aanhoren. Ontwaakt! Gij, verworpene der sacrale moddervetdiertjes.

  En laat u eens goed verzorgen en cerebraal onder handen en iets anders diepzinnig fundamenteel nemen!

  Uw toegewijde en uw goedgezinde (b)anale analist,

  Dr. Ghislain

  Het spijt ons te moeten mededelen dat onze beste vriend en confrater Dr. Spitzner na een gezonde overdosis helaas reeds in Morfeus ligt en droomt van ketaminehallucinaties, zonder ged(a)oreerde Filets d’ Orade. punt.

 6. How Dr. Ghislain always Says:

  OFFICIEEL BERICHT VAN RECHTZETTING:

  helaas is er in onze goedbedoelde en helende post van deze nacht een tikfoutje gekropen.
  Het moest zeker wel zijn: ge(a)doreerde.

  Verder wensen wij allen in deze heilige hoogdagen veel slangeneitjes (onze Gwij Verhofstadt zal ze goed kunnen gebruiken).

 7. Marlon Vanco Says:

  Hallo Joe, wij missen je, dat je dat maar weet, tenzij je zelf vermist bent, dan kan je het uiteraard niet weten, maar wat dan: hoe moet het leven verder? Wij trachten Eve & Els te kontakteren om alles te bespreken, maar die zijn even onbereikbaar, nochtans hier aanwezig. Wat bezielt iedereen?

 8. Bijna-Patiënte Says:

  ’t Is misschien al wat laat, zo in ’t holst van de nacht –maar waar is de tijd? ben al op stap van donderdagmorgen en nergens nog een internetcafé open te vinden – om alsnog in te gaan op je nachtelijk aanbod hier, dus doe ik het maar beter niet meer op dit uur. Toch wil ik je alvast bedanken mijn beste Dr G, dat je voor mij vandaag al 2x een “Bridge Over Troubled Water” -de Jozef Guislain brug in Gent-geweest bent.
  – btw dr G, hoe weet jij dat ik gisterennacht een paar keer wakker geworden ben door weerzinwekkend gebraaksel? Jij lag toch niet bij in bed mij zeker?!-
  Deze nacht lag Jan Decleir bij mij in bed en las:
  “Ik ben zo eenzaam zonder jou
  Niets kan mij binden bij mijn vrienden
  Bij hen kan ik het niet meer vinden
  Het liefste ben ik dicht bij jou
  Ik ben zo eenzaam zonder jou”
  Mijn ogen branden (van de zon en de zee of van heimwee?)
  Ook had hij het over “Giraffen”: ik werd opgehesen, weg van de grond, ik ben nog altijd niet neergezet, ik zweef nog steeds, een Netgiraffe, een camelopardalis, tussen wal en schip, tussen hemel en aarde. Mijn hoofd hoog in de wolken!
  “Zo Gezegd” kon je hier samen in bed kruipen met een auteur naar keuze en “In de zon kijken”! Nu is Jan Decleir niet bepaald mijn eerste keuze, maar bij gebrek aan beter…
  Weer een gemist evenement?! Of zijn weer het mijn wanen mijn beste Dr. G? Of ben ik simpelweg aan slaap toe?
  … en de maan verbergt zich achter een sluier van wolken…

 9. dora Says:

  het “tikken” -vooral’s nachts bij maneschijn.- loopt hier echt wat mank en zaait verwarring en verontrusting bij de lezers. Dankzij de “officiële rechtzetting” van de warrige Dr G -van wie ik me echt wel begin af te vragen of dit nu een loos vissertje, een goedgemutste chef-kok, een dromerige kunstenaar, dan wel een gekke(n)dokter is- wordt ons al wel heel wat duidelijk ivm het (a)doreren van vis, maar toch blijft nog steeds de prangende vraag naar wat Joe en konsoorten hier “bezielt”. Dus inderdaad geen slecht gedacht beste Vanco, om zo snel mogelijk een opsporingsbrigade samen te stellen om Joe terug tot zichzelf en zijn webstek te brengen!

  Of zal hij morgen hier weer als bij wonder verrijzen?

 10. Stella Says:

  Nena, als doorgewinterde B-rechercheur, weet dat eenieder die zich verstopt houdt ervan uit gaat dat men hem zoekt. Anders is er niets aan verstoppertje spelen.

  Vandaag gaat ze met de kroost naar grootmoeder om eieren te zoeken, maar morgen is de tijd dan toch gekomen om onze dierbare prozadichter serieus op te sporen.

  Dora, ik stel me vrijwillig ter beschikking voor de opsporingsbrigade. Vandaag een interview met de Paashaas. Ik zal je laten weten wat hij heeft gezegt.

 11. dora Says:

  Is Joe dan ook een EI misschien ???

 12. dora Says:

  @ Stella,
  Straf! Wat een Serendipiteit ! Ik ga straks ook met mijn kinnekes tot bij de Paashaas! Dan zie ik Nena eindelijk es, bij de paashaas nog wel! ‘k Ben wel enorm benieuwd. ‘k Moet toegeven dat ik nu al veel harder sta te trappelen en te springen dan mijn eigen ongeduldig zeurende kids, om naar de Paashaas te vertrekken, alsof ze deniken dat die ieder moment er vandoor zal gaan -zo rap als een haas! Tot straks en dan kunnen we samen zoeken!
  Zouden de anderen ook niet willen komen helpen zoeken?

 13. dora Says:

  alhoewel, … die Dr. Guislain heb ik er eerlijk gezegd toch liever niet bij. Stel je voor dat hij Nena ook gaat lastig vallen met al zijn oneerbare voorstellen. ‘k Geloof nooit dat ze daartegen opgewassen is.

 14. stellabystarlight Says:

  …Nena denkt dat Dr. Guislain iets te veel uit zijn medicijnenkastje heeft gesnoept…

 15. dora Says:

  Ja, die ouwe snoeper zit natuurlijk bij de happy-pillen-bron, hé!

 16. Els Says:

  Paashazen. Ze hebben het druk dezer dagen! En jullie vragen zich af waar Joe is?

 17. dora Says:

  Country ´Cow´Joe, where are you ?!
  Je bent wel erg ver-weg-gedroomd nu, zenne!

 18. dora Says:

  Tja, “Serendipiteit” kent geen “Tijd”!

 19. Els Says:

  Tiens, ik versta iets niet he. Plots duikt een antwoord op aan een bijna-patiente, zonder ik eerst iets gelezen heb dat zou kunnen gelijken op een initieel bericht. Raadsels! Paasraadsels!

 20. dora Says:

  @ Nena,
  is het niet wat naïef om ervan uit te gaan dat men je wel zal komen zoeken als je jezelf verstopt? Het is artuurlijk al eens gebeurd dat iemand voor eeuwig verstopt is gebleven. Dit zou jij toch moeten weten!

  @ Stella,
  van je vrijwilligheid heb ik nog niet zo veel gemerkt en dat je wijzer geworden bent van de Paashaas ook niet!

  @ Joe,
  ben jij nu nog steeds op zoek naar paaseieren? Niet opgeven! Ik deed dat vroeger ook: dagen, weken na Pasen bleef ik zoeken naar “vergeten” of “verloren” paaseieren en … af en toe gebeurde het dan toch dat ik er ergens nog ééntje vond. Maar ja onze tuin was dan ook wel héél erg groot, hé
  Of is de Paashaas dit jaar ondergronds gegaan. In de geheimzinnige gangen van Cyberspace? En ben je hem stiekem achternagegaan?


 21. En hoe gaat het intussen met Stella en Dora eigenlijk? Hebben jullie een rolverdeling gevonden?


 22. Dear Didi de Paris

  I really would like to read more on this blog.
  It’s really good for my Dutch!

 23. Marlon Says:

  Oompje is terecht, hij hokt nu in een sjieke boetiek rechtover de bib in Leuven: “DIDI”, geopend sinds maandag 2 april. ik las dat hij ook een modellenwedstrijd heeft uitgeschreven… het blijft schrijven hé en tis ne keer iets anders, net iets frivoler dan dat droge bloggen. Ook schoon verkoopsters, Tonton heeft seksperfecte smaak, maar dat wisten we reeds.
  @Didi: ik spring morgenmiddag eens binnen, vraag ik gewoon naar ‘mijnheer’ of heb je liever het simpele ‘baas’? See Joe.

 24. Stella Says:

  Marlon, DIDI is een ketenen DDP is uniek. En Nena heeft uitgevonden dat bloggen reeds lang achterhaald is, en hyves ook op z’n retour. Welk netwerk we dan weer krijgen, het aantal ‘vrienden’ (mensen die in jou leugens geloven) is fix uitgebreid en niemand van je oude ‘commune’ kan je nog vinden…De reden waarom Nena het ook wat rustiger aan doet op haar blok…

  Neen, Didi schrijft nog steeds op het InterNep, alleen waar wij niet bij zijn. Wedden?

 25. Els Says:

  Komkomkomkomkom!
  Didi werd hier in Gent gesignaleerd met zes zigeureninnen aan iedere vinger en omgekeerd. Of zo.

 26. dora Says:

  Didi’s Komkommertijd ? 😉

 27. dora Says:

  Zeer inspirerend die “zes zigeunerinnen aan iedere vinger” voor ons “Vrouwelijk meervoud / Féminin pluriel”-Project !!!

 28. cultuurkritiek Says:

  Mooie foto. Ik heb Dez Mona nummers van Nina Simone horen zingen in de oude kerk in Utrecht, die nu fungeert als Museum van Speelklok tot Pierement. Het was Museumnancht. Nu wijd ik een artikel aan ‘theatrale muziek’, een belangrijke rol is weggelegd voor Dez Mona.

  Lees maar op Cultuurkritiek.nl

 29. didideparis Says:

  Theatrale muziek is het inderdaad, maar van de bovenste plank.

 30. Beatman Says:

  [audio src="http://www.fuud.com/asf/media/11/7/04_the_candy_man_1.mp3" /]

 31. didideparis Says:

  Blij dat er meer mensen zo denken en voelen over deze schitterende muziek.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: