Bad Men & Robin

februari 23, 2007

cv0311661.jpg

Toen Country ‘Cow’ Joe op een ochtend in Nul Nul Zeven uit onrustige dromen ontwaakte, ontdekte hij dat Batman in een monsterachtige meikever was veranderd…

Het leven was geen pretpark. Joe zat verveeld met de zaak. Ook in de wondere wereld van InterNep mag men niet zomaar dingen mee naar zijn huisje slepen. De morele verontwaardiging woog niet op tegen de exaltatie die een trouvaillade gedaan op een van de ontelbare stortplaatsen in het virtuele sterrenstelsel van Saaiberspees teweeg bracht in het hart van onze held. Joe wist totaal niet hoe het moest. Wellicht handelde Joe vanuit een onweerstaanbare drang. Was hij maar blijven zitten aan zijn schrijftafeltje. Mensen die altijd zeggen wat ze denken daar schrijft men dure boeken over met zware titels zoals “De vreemdeling”of “De idioot”.

Nauwelijks in enkele clicks kreeg Joe Batman in handen. T.t.z. een beeltenis. Of de gemaskerde zich opwaarts of neerwaarts bewoog was niet op te maken uit dit internetballet. Evenmin kon iemand zeggen of de held pijn of verrukking meemaakte. Of beide? Wel stond vast dat het beeld kwam van de cover van Life – Het leven zoals het is – van 11 maart 1966, een jaar waar een mens een leven voor nodig heeft om het na te vertellen.

Nog meer dan het beeld was hij gebiologeerd door het opschrift rechts boven “Mad New World”. En de woordjes daaronder grepen hem bij zijn nekvel: of Batman, Superman and Marquis de Sade. Drie van Joe zijn jeugdhelden. Volgens hem was er al minstens één van het drietal dood. De overblijvers waren onsterfelijk. Wanneer sterven striphelden? Wat zijn de gevolgen van het tot leven wekken van een stripfiguur? Was er gebruikt gemaakt van de Teletransfor? Kon Batman door het bos de bomen nog zien? Heeft hij het ooit moeten opnemen tegen Indianen? Was Batman de godfather of cyborgs?

Fantoompijn priemde door Joe zijn lijf en brein. Hij voelde zich afgesneden van de informatie. Hij hunkerde ernaar het artikel te lezen. Plots zag Joe weer haarscherp voor zijn ogen hoe zij, de jongens van de klas, hun wekelijkse Zonneland uitgedeeld kregen. Dat waren momenten waarop werkelijk iedereen in de klas wakker was. Als gekken doorbladerden de jongens het boekje. Plots, simultaan vielen alle jongensogen op hetzelfde artikel: De Batman. In een mum van tijd klonk uit tientalen jongenskelen een imitatie van de Batman’s TV Tune! Niet te stuiten.

Daarboven brulde de meester druk gesticulerend in zijn grijze stofjas van de ene hoek van de klas naar de andere springend. Dat het gedaan zou zijn, met die Amerikaanse smeerlapperij. Dat ze dat ginder maar moesten gaan verkopen. Er hadden vele ouders klacht ingediend. Het zou niet meer vertoond worden. De grijsjas met de verfrommelde smoel kreeg gelijk. Na vijf afleveringen BAT-TV hield men het voor bekeken. Einde van de Bat-kul. Batman was de moderniteit, die als een bliksemslag bij heldere hemel insloeg in het dorp, in het land.

1966 was in de ban van Batman. Strips, film en televisie, een plaats, gelijknamige provincie en rivier in Turkije, en het dorpje in Oezbekistan. Sinds het verschijnen van het tweetal werd er blauwe Batman-limonade geschonken en groene Robin-limo. Batman was voorloper van de jeugd die de markt wou openbreken, zoals ze met een koevoet straatstenen wou opbreken, op zoek naar strand onder de kasseien. Batman was de voorbode van de jeugd die de samenleving desnoods op de rand van burgeroorlog wou brengen. Batman was WOW PONK ZOENK BANG KAPOW!

De serie zag er uit als een stripverhaal: Batman, geholpen door ‘boy wonder’ Robin, zij rekenden af met uiteenlopende tegenstanders als de raadselachtige Riddler, The Bookworm, de paraplugekke Penguin en de hooggelaarzde Catwoman. Bekende acteurs, zoals Joan Collins en Zsa Zsa Gabor, vonden het leuk om in de huid te kruipen van een kleurrijke schurk.

In 1966 werd de wereld met verstomming geslagen door BATMAN – THE MOVIE. Volgens de volwassenen zou het een zwakke film geweest zijn. Begrepen ze dan niet dat de schoolgaande jeugd het zag als een mengeling van pop-art en dadaïsme? Batman en Robin, het dynamische duo dat de straten van Gotham City veilig houdt, moesten de strijd aanbinden met de Joker, de Pinguïn, Catwoman en de Riddler. Dit duivelse kwartet was van plan om de top van de VN te dehydrateren met de gestolen uitvinding van de ietwat vreemde kapitein Schmidtlapp. Een hilarische film waarin Adam West en Burt Ward doodserieus de zotste dingen zeggen. Sterke satire. Geniaal grappig.

De jeugd zou het Batman-embleem bij nacht boven de stad projecteren, opdat de gemaskerde en zijn handlanger voor eens en voor altijd zouden komen afrekenen met onderwijzers, ouders, en al wie er verder nog in de weg liepen. Als het aan de jeugd lag zou Batman de natie splitten. Men zocht uitwegen, vluchtwegen. Wist op welke buitenlandse kanalen de avonturen van het dynamic duo uitgezonden werden. Tussen het eerste en het tweede seizoen werd ook een speelfilm opgenomen met dezelfde acteurs. In Nederland werden in de jaren ’60 slechts 26 afleveringen uitgezonden, pas vanaf 1990 was de hele serie te zien. Honderdtwintig afleveringen van  drie seizoenen. Na elke aflevering haalde men opgelucht adem en klonk het uit tienduizenden monden: “Het spant toch iedere keer maar weer, om Batman en zijn jonge Heer!”

Batman leek ontsnapt uit een schilderij van Van Eyck. Hij buitelde door het zwerk. In StadtÔ VilleÓ CityÒ werd hij al enige tijd ingezet om amfibieën te helpen over te steken en om jonge vlinders te beletten vroegtijdig de buitenlucht in te trekken.

Een meikever gelijk was hij. Telkens zijn gehandschoende knuisten iets raakten, hoorde men een plof en klapten bloemen open.

9 Reacties naar “Bad Men & Robin”

 1. dora Says:

  WOW PONK ZOENK BANG KAPOW!
  Mijn adem werd gestolen!
  “De Zaak van de Gestolen Adem!”
  Ja,… mijn adem stokte bij het aanschouwen van deze beeltenis en deze woorden … en misschien is het wel wat vreemd of idioot, maar ik moet eerst terug op adem komen om de juiste woorden te vinden om mijn gedachten hier te “durven” verwoorden.

 2. siebe Says:

  Hee, deze blog kende ik ook niet – wat een activiteit. Cheers.

 3. Ceko Says:

  Heerlijk om te lezen, uw schrijfstijl en informatie is een pure lust voor het brein!

 4. didideparis Says:

  Lieve mensen, jullie reacties doen mij blozen. Ik heb al spijt dat ik de laatste 24 u zo lui geweest ben. Morgen beloof ik beterschap!

 5. Beatman Says:

  Arme Joe! was je maar braaf blijven zitten aan je schrijftafeltje ipv. toe te geven aan die onweerstaanbare drang om steeds op pad te gaan in het virtuele sterrenstelsel van Saaiberspees. Grrrrrr!!! Haar wegen zijn ondoorgrondelijk en leiden je naar je onafwendbaar noodlot! Of wat dacht je?! Dat deze beeltenis van een internetballet van mij je ‘bij toeval’ in handen is gevallen? Maar misschien is jouw verstand te klein om dit alles te kunnen begrijpen -zonder bijkomende informatieve tekst- en bezorgt dit je terecht fantoompijnen. Ik spreek nooit, ik druk mij uitsluitend uit door te dansen en te tekenen. Deze beeltenis van mij is dan ook een duidelijk teken, dat zich makkelijk laat ‘lezen’ -zelfs door vreemdelingen en idioten- want in de kleinste en simpelste dingen liggen vaak de grootste waarheden verscholen.
  Kijk eens heel goed Joe! Wat zie je? Exaltatie of temptatie? Opwaartse katapultatie of neerwaartse katapultatie? Nee, het is niet of…of, maar én…én, Joe! Ik die én opwaarts én neerwaarts beweeg tussen ‘LIFE’ en ‘march 11’. Ik daal neer (get out of the womb) op ‘march 11’ én ik spring op (get into LIFE in the Mad New World) op ‘march 11’. Zo werd ‘march 11’ een memorabele ‘trampoline-dag’ waarop een nieuw stripfiguur tot leven werd gewekt: ik werd ik! Ik, de Beatman werd geboren! Dit verklaart de uitdrukking van én pijn én verrukking op mijn ‘gemaskerde’ gezicht. ‘Gemaskerd’, omdat ik ‘Met De Helm Geboren’ http://www.exto.nl/gallery/detail/id/331622.html ben in deze Mad New World. Ja, je kan niet voorzichtig genoeg zijn. Er worden niet zelden virtueel vallende sterren gemeld in Saaiberspees en dan komt zo’n helm goed van pas!

  Gegroet,
  De Beatman

 6. dora Says:

  Beatman? Nog nooit van gehoord!

 7. JUSTIN Says:

  Tip Tap Top de datum staat erop !!!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: