69 Année Erotique

februari 21, 2007

comcody.jpg

Televisie is god. Het licht voor eeuwig in alle richtingen de ether ingestuurd. Zo is elke uitzending-ook de herhalingen – onbedoeld voor de eeuwigheid. Elk TV-programma is een god in het diepst van zijn gedachten. Daarom werd er buiten de televisieplaneet nog nooit ander leven opgespeurd. Tot in de verste uithoek van het heelal valt men in een diepe cybernetische slaap omdat men teveel TV kijkt. De dood als de diepste vorm van slaap. Laat nu de gemengde koren van Ligeti horen, zoals de muziek op zijn beklemmendst te beluisteren viel in “Space Odyssey,” een film uit 1968, van Stanley Kubrick.

Het was een gevaarlijke film, verschenen als een mysterieuze monoliet, een staartster aan het celluloide zwerk, de toestand was bijzonder explosief, de aankondiging van een nieuw soort mens. Een prent die met graagte de doodsklokken wou luiden over alles wat totnogtoe geweest was. LSD toegediend langs net- en trommelvliezen.

Nauwelijks een maand, na de release in april 1968, braken wereldwijd ernstige rellen uit. Niet onder de domsten, maar aan de universiteiten. De film veroorzaakte deining in de ellite-fabrieken.

Dezelfde zomer nog was er sprake van bloeddorstige honden die villa’s van rijke mensen binnendrongen om daar onnoemelijke feiten te plegen en hen daarna in honderduizend stukken te scheuren. Toen uiteindelijk gerechtheid zijn beslag kon vinden had geen der daders een betere uitleg dan het vuur in de ogen van hun leider een ophol geslagen straathond…

Geen natie dan de Amerikaanse begreep beter dat men moest ingrijpen. De eventuele zwakte ombuigen tot een gegarandeerde sterkte. En zo geschiedde. De loop van de geschiedenis is grillig, meandert. Het meesterwerk creëren kostte de grootmeester vijf jaar van zijn leven, de film naspelen kostte de sterkste staat ter wereld, met alle krachten verenigd, iets meer dan een jaar. Het geeft een idee van de grandeur van Kubrick’s genie.

En dat is nu net het grote drama van de aarde: men speelt alle films na. Met bewapeningswedloop en Koude Oorlog en alle andere zever had het niets te maken. Men had slechts één jaar nodig om de film na te spelen en inderdaad op 16 juli 1969, in het midden van de komkommertijd, zette de mens voor het eerst voet op de maan. Wie eraan twijfelt moet maar even de ruimte induiken. Om het even welke kant op, gewoon sneller dan het licht, en vroeg of laat haal je de rechtstreekse televisieuitzending nog. Of anders kan je het vragen aan Joe, Country ‘Cow’ Joe uit StadtÔ VilleÓ CityÒ , Hij zat met ma en pa in de auto toen hij het op de radio hoorde, en hij was bang, zo bang dat met die ene lichte stap, verderlicht, alsof die gasten aan het lachgas hadden gezeten, de hele wereld zou ontploffen.

Advertenties

6 Reacties to “69 Année Erotique”

 1. Stella Says:

  A small step 4 me, but a big step 4 human kind…

 2. Stella Says:

  …de letterlijke woorden ben ik vergeten, maar de (virtuele) impact was gigantisch..

 3. Eve Says:

  Een kleine opmerking van de controlefreak: ik zou opteren voor het woord ‘wapenwedloop’.

  Kus!

 4. Eve Says:

  “Nauwelijks een maand, na de release in april 1968, braken wereldwijd ernstige rellen uit. Niet onder de domsten, maar aan de universiteiten. De film veroorzaakte deining in de elite-fabrieken.”

  En van t verschot werd in de augustusmaand er op Eve geboren!

 5. stellabystarlight Says:

  En in de komkommertijd van twee jaar daarvoor, de Cybernetische slaap bij haar ouders had nog nét niet zijn intrede gedaan, werd op de draaitafel een Single gelegd om de geboorte van hun dochter, Stella, te vieren…

  We zijn van dezelfde generatie, Eve…Leuk om te weten. Nu ben ik ook nieuwsgierig naar het geboortejaar (niet jokken) van Dora en DDP.

 6. dora Says:

  Foei Stella, wij jokken ???


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: