Screaming Trees

februari 15, 2007

180px-lesser_bird_of_paradise.jpg

Gedragen door “Monday, Monday” van The Mamas and the Papas ontwaakte Country ‘Cow’ Joe uit lange donkere dromen. Overal in het huis gloeide het licht zoals het nog nooit had gegloeid.

Was het de liefde of iets anders dat Joe meer dan vierentwintig uur van de kaart geblazen had? Hij voelde zich een paradijsvogel, uit de tijd gevallen, door tijd en ruimte buitelend, een immersant via een head-mounted display gebracht – of gekatapulteerd- in InterNep, een virtuele wereld, die zeer dicht aansluit bij de echte wereld waarin hij zich bevindt. Een paar dagen geleden had hij het gezien in het theater. Aldus denkt de immersant nog steeds zich in de echte wereld te bevinden, terwijl in werkelijkheid hij enkel virtuele waarnemingen voorgeschoteld krijgt. Het publiek zag enkele acteurs vrolijk naast robots op het podium staan. De immersant kreeg een andere verhaallijn verteld dan wat het publiek voorgeschoteld kreeg. Hij wist niet meer wat boven of onder was. Dergelijke magie is besmettelijk.

Wel herinnerde Joe zich duidelijk hoe hij gestrand was, neergegooid, tijdens zijn Oydssee, op een strand dat geen strand was, aan een meer dat geen meer was in 1966… Taiga. Toendra. Meteoorinslagen. Kraters… Stilaan groeide StadtÔ VilleÓ CityÒ uit tot de regio van de Grote Meren. Artificiële meren. Er rond ontwikkelden zich als kunstmatige paradijzen pretparken.

Vele sporen kwamen samen op die maandag met vader en moeder alleen op het strand. Joe reed op een pony. Zoals de Indianen bij Winnetou. De wind in de haren, zoals bij Freddy Quinn. Het strand dat geen strand was, een aangelegd meer. Het eerste pretpark in StadtÔ VilleÓ CityÒ. Een jodelende cowboy had er de hand in.

Bezoeken aan het pretpark hadden een vast stramien. Eerst was er het uren struinen door het strand en het bewonderen van alle attracties. En was het haasten om op tijd te zijn voor de show van Bobbejaan en Josée, shows met een ongelofelijk entertaininggehalte. Telkens genoot Joe dan na uren in de gezonde lucht vertoefd te hebben van een heerlijke dampende tas Ovomaltine.

Alleen die ene keer (was er duidelijk teveel aan geweest). Hij weet niet meer welk jaar het geweest is. Koekten al die jaren aan elkaar? Een omelet uit niets anders gebakken dan uit tijd?

Terwijl Bobbejaan en Josée genoten van een welverdiende pauze hoorde Joe van in de coulissen een onbestemd geluid opborrelen. Joe spitste de oren: Para-papa Para-papa. Param! Param! Een gordijn schoof open, en zoals elk andere normale sterveling verwachtte Joe zich aan een portie dadaïstische klankpoëzie. Maar dit was erger. Lange, slanke benen in gladde laarzen, getooid met een impossante majorettenhoed. Misschien een ietwat kinderlijke verschijning, maar die gedachte verdween als sneeuw voor de zon van zodra zij met hart en ziel haar lied begon te schreeuwen. Slechts één woord, dat altijd terugkwam, kon hij ontcijferen: “Tamboerke”.

In schier onnavolgbaar tempo volgden de gebeurtenissen elkaar op. “Eeek ’n rosse”, had Joe gezegd, waarop Pa Country hem een mep verkocht en Joe zich verslikte in zijn  Ovomaltine. Voor Joe was het de definitieve druppel geweest die zijn pretpark-emmer deed overlopen.

Gelukkig voor Joe is hij tot op vandaag, in Nul Nul Zeven, niet meer zulke schrikbarende schepsels tegen het lijf gelopen.  

1966 was een jaar van veel verandering. Sinds kort werden er met de Kodak fotootjes getrokken, in kleur. Jammer dat zijn moeder mensen altijd maar half op de foto zette.

3 Reacties naar “Screaming Trees”

  1. Stella Says:

    Één van mijn favorieten, de Screaming Trees…

  2. didideparis Says:

    Inderdaad, en vooral de lichtelijk geniale Mark Lanegan.

  3. Eve Says:

    Uw ma, daar kunt ge ook nen boek over schrijven zenne.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: