Apache

januari 31, 2007

rio_grande_albuquerque.jpg

Lied. Een lied spookt al dagen door dat hoofd van Joe. Arme Joe! gelooft in voortekens. Toen hij op De Nachten binnen gevallen was zat er een schoonheid met ravenzwarte haren en een knalrood jurkje aan te zingen: Foei, foei, foei, en we hebben weer gedronken! Foei, foei, foei, en we hebben zo’n spijt. Mag niet! Mag niet! Mag niet meer gebeuren. Moet gedaan zijn voor eens en voor altijd

De avond voordien hadden drie ervaren exorcisten aangebeld. Binnen de kortste keren lieten ze Joe kennis maken met de duivel (in vloeibare vorm).

“Werken en dagen” van Hesiodus, en de blues uit de hoogdagen van Tacitus en Ovidius, alles wijst in dezelfde richting: dat een mens zich laven moet aan afwisseling. Soms dient het roer omgegooid te worden: rode wijn. Het beste nieuws dat Country ‘Cow’ Joe totnogtoe in Nul Nul Zeven te horen kreeg bereikte hem op de eerste dag van het nieuwe jaar: er mag gedronken worden op paracetamol.

Vrienden? Wat heb je daar nu aan? Binnen de kortste keren zuipen ze de koelkast leeg, en de rommel die ze achterlaten is onbeschrijfelijk. Schrijvers moet men met rust laten. Ook als de excorcisten ervaren zijn en met drie. In een nest horzels gaat men toch ook niet roeren? Louis Quatorze, de koning van StadtÔ VilleÓ CityÒ, die Koning Loetje, die gaat daarvoor zorgen. Mag niet, mag niet. ’t Zal niet meer gebeuren! Oh Louie Louie, dichters moeten uitgaansverbod krijgen, en mogen nog slechts één keer per week de deur uit, of bezoek ontvangen.

Het moet maar eens een keertje gedaan zijn dat bijvoorbeeld Yves Petry een prijs krijgt. Elke avond gaat die in hetzelfde café hijsen. En dan hebben ze die hijskraan nog een prijs gegeven. Komt ervan!

Joe strompelde naar het toilet, bedacht dat het wel eens vergeten wordt: van heel de kosmos is de Aarde het leukste plekje om de lichaamssappen de vrije loop te laten.

11 Reacties naar “Apache”

 1. Eve Says:

  niet mogelijk! Heb je ontdekt hoe je links kunt maken?;-)
  (grijns)

 2. Eve Says:

  Noot: wie was dat die op de Nachten voor de grap Jan Decleir met de grond gelijk maakte? Weet je, ik kan daar niet goed tegen. We spreken hier ten slotte over Sinterklaas en Sil De Strandjutter. Ge moet daar nen dikke nek voor hebben, om dat te doen.

 3. stella Says:

  Als een gedachte nauwelijks hoorbaar is en klinkt als een flauwe echo uit de uithoeken van onze geest, dan is dat vaak het lied van het licht, goud en zwart tegelijk.

  Ook als Nena een plotselinge intuïtie heeft of volkomen onvoorbereid opeens inspiratie voelt, is dat een zendsignaal uit de 99 (luchtballonnen) werkelijkheid; Hesiodus, met een massa vrienden, verloor de twist van zijn broer Perses omdat Hesiodus werd geroepen door de Sirene, en had nagelaten zichzelf te laten binden, als een arbeider met zijn werk.

  Perses koos voor het zeeleven, zonder vrienden, om zijn lichaamssappen af te schudden (‘I’m just bouncing of my juices, waren de memorabele woorden van Miles Davis’), en is daar niet ongelukkig van geworden.

  ‘Door kunst wordt geschapen die grote Levianthan, genaamd Rijk of Staat – (civitas, in het latijn) hetgeen slechts een kunstmatig wezen is’
  (eerste zin van Hobbes,’Levianthan’)

  Melville wist ook dat het sappigste plekje van het universum de blauwe planeet Aarde was, bedacht Nena zich, en ze luisterde naar de zachte klanken van ‘stella by starlight’.

  …die Miles D. hij wist die één procent te raken..

 4. stella Says:

  Linken…is dat niet het cyberwoord voor associëren?

 5. didideparis Says:

  Die betekenis heeft linken overal en altijd. Btw, ik begrijp dat jonge honden tegen monumenten hun poot moeten opheffen, maar ik vind inderdaad iemand als Jan Decleir ridiculiseren is niet grappig. Oef, ik heb gezegd.

 6. The Guardian Angel Says:

  hm, ‘linken’ is mijn ‘Sport’!

  …en hij heeft zich aan zijn belofte aan het meisje gehouden:
  op de gedichtendag werd het land niet alleen overrompeld met eenzelfde magie als van eerste sneeuw, meer nog, sinds die dag verschijnen er steeds weer engelen, …(cfr vorige goede boodschap) maar nòg meer, sinds die dag verschijnen er steeds weer duivels* -zie de 3 ervaren excorcisten die de schrijver niet met rust laten- “ ’t is gelijk een engeltje dat op uw tong ****” en dat kan dan weer leiden tot volgende obsessie…“De mensen hadden niet eens de tijd om eens naar de koer te gaan.” & “Er stond zoveel volk op het podium dat het echt niet opviel als er eentje … een keer was gaan pissen.” & in Whiskey For The Holy Ghost kan je, tussen de lijnen door, lezen dat er “’schoonheden’ de revue passeren tijdens het rappe piske van Joe” & nu weer “Joe strompelde naar het toilet, bedacht dat het wel eens vergeten wordt: van heel de kosmos is de Aarde het leukste plekje om de lichaamssappen de vrije loop te laten.”
  Volgende keer mag ‘L’Alliance pour la Planète’ een oproep doen om collectief de planeet 5 minuten droog te houden!

  * IVvVV = Dracula = Roemeens is voor Du(i)vel.

 7. The Guardian Angel Says:

  Oeps, die van “A Girl Called Horse” heb ik nog over ’t hoofd gezien -of komt het door mijn oogkleppen?- “…Schoonheid duurt slechts een halve minuut duur betaald in een commercial op TV. De tijd om in de rapte een piske te gaan doen…”

 8. Eve Says:

  Het is hier soms nen linken troep!

 9. didideparis Says:

  Ik ben nooit bij den troep geweest, meiske.

 10. Eve Says:

  Vandaar uw ongeschoren imago!

 11. didideparis Says:

  ’t Is te zeggen, ik ben wel bij “den troep” geweest, maar ik werd er al na een halve dag uitgekeild, omdat ik er een troep van aan het maken was. Ik vond dat een interessante gelegenheid. Een gemiste kans. Voor een keer dat mij daar een heel leger ter beschikking gesteld werd!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: