Whiskey For The Holy Ghost

januari 29, 2007

s83.jpg

Drie vette kraaien trokken snelle, donkere cirkels door de dikke rook boven het viaduct van Vilvoorde. Na dagen on the road was Country ‘Cow’ Joe toe aan een adempauze op Aarde. Die avond ging Joe met zijn zoon Blue naar de oudste concertzaal van StadtÔ VilleÓ CityÒ . Het gebouw was de parel aan de kroon van de negentiende-eeuwse prille arbeidersbeweging.

Voor het podium stonden twee generaties verenigd in complete adoratie voor Mark Lanegan en Isobel Campbell. Het was meteen raak. Van bij de eerste noten schoten het duo en hun uitstekende begeleidingsband met scherp: “Revolver” van “Ballad Of The Broken Seas“. Het nummer trok vederlicht door merg en been. Joe staarde de hele tijd. Dat was genant. De zangeres wist zich so wie so al met zichzelf geen blijf. Als ze dan nog de cello tussen haar wijdgespreide benen hield ging ze helemaal blozen. Ook Lanegan kreeg het onder de priemende blikken van Joe bij momenten te kwaad. Temeer omdat hij zo ontzettend zijn best deed zijn medemens te laten geloven dat hij onherroepelijk asociaal is, een slecht mens. Joe doopte deze muur van onzekerheid, waarachter zonder twijfel een uiterst gevoelig man schuilgaat, onmiddellijk om tot “Toffe Mark”.

Ondanks het kijken van Joe en het herhaaldelijk ter hand nemen van de cello zong Campbell in haar eentje “Saturday’s Gone” terug naar de hoogdagen van Billy ‘Lady Sings The Blues’ Holliday. “Come to me” van op het Lanegan album “Bubblegum”, contrastreerde mooi met “(Do you wanna ) come walk with me?” vanop the Broken Seas. Die Lanegan heeft een klasse in huis. Een klasse die moeiteloos zelfs Nick Cave overschaduwt. De grootsheid van Johnny Cash. De grandeur van Lee Hazelwood. In dezelfde tonaliteit lag hun versie van “Sand”. Gigantisch nummer van Frank Lee en Nancy Sinatra. Een nummer dat Joe totnogtoe alleen ter ore gekomen was via Einstürzende Neubauten.

Het werd een concert zonder opbouw. Het was één langgerekt hoogtepunt. Permanente kwaliteit. Er zaten geen mindere nummers in. Minstens even lang moest dit duren als een orgasme bij de lieveheersbeestjes. Ùùù-rèn!Zijn hele leven al was Joe een notoir rockconcertloper geweest. Mogelijk was dit het beste wat hij ooit had gezien. Niet eens rock’n ‘roll. Alhoewel, als toegift serveerde men Hank Williams “Ramblin’Man” en ‘Wedding Dress’ van Lanegan zijn ‘Bubblegum’ uit 2004. Als een trouwkleed bleef de song nog uren in al zijn schoonheid eenzaam hangen in de leegte boven de bühne.

Een van de albums van Lanegan heet ‘Whiskey For The Holy Ghost’. En dat is wat er zich volgens Country ‘Cow’Joe die avond voorgedaan heeft. Er werd geofferd aan de goden. Ten tonele verscheen een man rossig als herfstbladeren, robuust als een eik, zijn bast vol tatoes. Helemaal in zijn eentje uit Lee County, Iowa. Hij had een een gigantische banjo bij, en een gigantische fles Jack Daniels (gezinsfles -extra large). Het instrumentarium dat hij nodig had om te kunnen zingen over zijn verloren paradijs dat zich had bevonden aan de rivier, twee uur zuidwaarts van Iowa City. Joe zag de fles altijd maar groter worden.

William Elliott Whitmore was de naam. Na een stevige slok zette deze vogel quasi a capella in. En hoe! Telkens hij zijn mond opende zag Joe nieuwe zwermen zwarte vogels de zaal in fladderen. Whitemore ramde zijn ravenzwarte songs door het zwartberoete zwerk. Slechts hier en daar een plukje banjo. Ondertussen de maat stampend op het podium. Alsof er een bende ladderzatte kozakken de kazatsjok dansten en ondertussen vierentwintig eskadrons tanks de stad binnenreden. De lusters gingen ervan heupwiegen. De negentiende-eeuwse concertzaal heeft ongetwijfeld al heel wat drama zien passeren, maar die avond leek het alsof ze alle duivels en kwade gedachten van zich wou afschudden. Tot in haar grondvesten sijpelden de songs. Hoofdzakelijk afkomstig van de man zijn derde CD “Song of the Blackbird”. Whitmore klonk alsof hij de voorbije honderd jaar niets anders gedaan had dan van zonsopgang tot zonsondergang katoen te plukken, down in the deep South. Complete beheersing, stem en virtuoos bespelen van de microfoon als instrument. Diepe dalen en hoge bergen bezong de mountainier. Zijn ouders hadden paarden gefokt. De zanger groeide op tussen de platenkast van zijn opa en de avondlijke veranda-concerten van vader op de gitaar en grootvader op de banjo. Idyllischer kan het niet klinken. Op zijn zestiende sprong er een snaar. Kanker velde zijn vader. Twee jaar later stierf zijn moeder in een motorongeluk. Op de plek waar zij en haar man elkaar voor het eerst hadden gezien.

“And sad is the lullaby from my mother’s heart and soul“. Terwijl “Brother Where Art Thou?” aan zijn geestesoog voorbijtrok nestelde het aanstekelijke ‘One Man’s Shame’ zich als een instant hit in Joe zijn hersenen en zenuwen en lever. William, de lonesome Shakespeare Cowboy, zong met een stem, waarmee Johnny Cash gloeiend ijzer smeedt, een stem die moeiteloos de donder laat rommelen in de hoogste bergen, en dan met even veel gemak naar de diepste dalen komt rollen. Deze nachtegaal herinnerde aan de jonge Tom Waits, en de hoogdagen van Warren Zevon zaliger. Tot slot gaf Whitmore nog one for the road: Johnny Law, een song over een kwaal die internationaal is, de overijverige flik. Jammer dat dit niet op een album terug te vinden is…

Buizerds cirkelden onheilspellend in het zwerk, oude eiken kraakten. Langs de kant van de weg hing een bloem in de knop gebroken. De attributen waarmee Peter-Joel Witkin zijn prachtig lugubere foto’s componeert. Onderwijl werd er alom non-stop gestorven dat het een lieve lust was… Nog interessanter was… dat Whitemore na enkele songs de fles liet rondgaan. Gulzig en gretig sloten talloze lippen zich rond de flessenhals. Joe vroeg zich af hoe het zou gelopen hebben als hij die avond niet met de auto en met Blue daar was geweest. Het zou ongetwijfeld op een gigantische rel uitgelopen zijn als hij, die daar zo helemaal vooraan stond, als eerste die fles in handen had gekregen – Mark, Isobell en William zijn hem er achteraf uitvoerig voor komen bedanken. Dat moest worden gevierd. Gelukkig kon Joe rekenen op zijn zoon Blue.

22 Reacties naar “Whiskey For The Holy Ghost”

  1. stella gravemaker Says:

    Hmm, ‘smells like teen spirit’…
    S

  2. didideparis Says:

    Yeah, and there is whiskey in that jar.

  3. Eve Says:

    “Gelukkig nam Blue Joe onder zijn hoede.”

    zou ik nog een beetje veranderen..

    Anders heb ik iets van, who the dinges is Blue Joe nu weer?

  4. dora Says:

    een product van Blue Note misschien?

  5. dora Says:

    Blue Joe = het beste Boontje!

  6. dora Says:

    At Blue Joe, we understand how coffee brings people together in a unique and comfortable way. Exploring a new relationship over coffee, holding a business meeting, or just enjoying a new book, you’ll find that your discoveries over coffee represent memorable moments and turning points. Blue Joe encourages adventurous souls to reach out, explore the world, and make new discoveries a daily event.

  7. dora Says:

    Zo zal ’t al wel genoeg zijn zeker?!

  8. didideparis Says:

    Als’t over drank gaat dan zijn ze allemaal daar, he.

  9. The Guardian Angel Says:

    “Ik zal ervoor zorgen dat op de gedichtendag het land overrompeld wordt met eenzelfde magie als van eerste sneeuw.” sprak de dichter. “Hoe ga je daarvoor zorgen?” vroeg het meisje. “Wait & see” antwoordde de dichter -geheimzinnig als een Tom Waits-. “Yes! Let me be lost in dreams!” riep het meisje uit. “We’re all Lost” dacht de dichter bij zichzelf. Hoe ging hij deze belofte aan het meisje waarmaken?

    En … hij heeft zich aan zijn belofte aan het meisje gehouden: op de gedichtendag werd het land niet alleen overrompeld met eenzelfde magie als van eerste sneeuw, meer nog, sinds die dag verschijnen er ons steeds weer engelen. Engelen die onze dichter al dagen lang in bescherming nemen tegen al het kwade dat hem zou kunnen overkomen: “…Hij … was blij dat er nog een grouppie bij hem was om hem te beschermen tegen onzedelijkheid, verderf en ongecontroleerd gedrag…” & “…Daarna heeft een delegatie Joe gedropt ter hoogte van zijn bed…” & “…Gelukkig nam Blue Joe onder zijn hoede…” …???

  10. Eve Says:

    Zeg, is iedereen is dronken of zo?
    Blue leest mee ze!
    Ik vind het einde beter, nonkel.

  11. Erkyan Says:

    Hoi Didi!
    Je moet dringend aan je mannelijke achterban werken kerel!
    Die vrouwen zijn hier asjemenou toch wel even bijna allemaal het noorden kwijt hier joh!

  12. Lies Says:

    Dag Didi
    Ik ben de jongere zus van Eve.
    Kan ik de coördinaten van Blue?
    Wijze gast, heb ik de indruk!
    Heeft hij al een lief?

  13. dora Says:

    Ik vond die “Blue Joe” anders wel een mooie naam voor de “Twee Generaties Vereniging”, de TGV (want ’t gaat toch allemaal zo rap, hé!), kunnen ze binnen een paar jaar hunne JoeBulé vieren en hiervoor een dichtertje boeken.

    een nog steeds nuchtere dora

  14. stella gravemaker Says:

    ‘…de toekomstige orde van Harmonie, waarin men na verloop van één generatie de geleerden en kunstenaars zal zien toenemen, zodanig dat een klein land ter grootte van Sicilië méér beroemdhedeen zal tellen dan nu het totaal der beschaafde gebieden.’
    (Charles Fourier, 1772-1837)
    S

  15. didideparis Says:

    Die Fourier, da’s natuurlijk ook mijn associé!
    Btw, ik kom vaak in Zaal Harmonie.

  16. stella gravemaker Says:

    Kortom, een proper verhaal door u geschapen, DDP, ‘Gigantic’ weerklinkt het in de ether, de Pixies revived in Pixels…

    Of was het de ‘planet of sound’?
    😉

  17. didideparis Says:

    Ik denk eerder aan “Where is my mind”.

  18. stella gravemaker Says:

    ‘Nevermind’…


  19. […] on youg woman share your fire with me. My lips are cold. My soul is free.” Onlangs hoorde Joe het nummer, oorspronkelijk van Lee Hazelwood en Nancy Sinatra, brengen door Mark Lanegan […]

  20. RoenHetZwoen Says:

    Tis trouwens Whitmore en niet Whitemore… straffe review voor de rest

  21. didideparis Says:

    Bedankt voor de tip & de fijne reactie. (Ik heb hem vooral geschreven ondat je al zo op je klompen kon aanvoelen dat die mensen – onverdiend- bakken negatieve kritiek gingen krijgen. Een dezer bezoek ik ook uw ranch!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: