Venus in Furs

januari 27, 2007

venus10.jpg

Boeken verdwijnen, mensen verschijnen… Wij hebben het gevonden in de rechterzak van Joe zijn jas. Met veel fantasie zou het een exact verslag kunnen zijn van de feiten die zich hebben voorgedaan tijdens een van De Nachten in het havengebied van StadtÔ VilleÓ CityÒ...Shoot!

De Roovers brachten teksten van JMH Berckmans. Joe moest huilen. Zelden is op zo een clowneske manier het allerhoogste bereikt. Louis-Ferdinand Céline op een dieet van freejazz ritmes gezet. De aanroepingen van de moeder, en van de vader. Zuster Hadewych sprong op het podium om beaat glimlachend zoals alleen nonnetjes die kunst machtig zijn. En toen kwam Bart Vanegeren een prachtig vuil tekstje brengen waarna Joe nooit meer in de prachtige ogen van Goedele Liekens, een eenvoudig meiske uit Begijnendijk, zal durven kijken, zonder daarbij zijn denken te laten afdwalen naar de laagste regionen van het mensdom. Gelukkig trad La Fille d’O aan om elke zondaar met een wittige substantie uitvoerig te besprenkelen. Al de zonden waren meteen weg gewassen. Mr. Proper voor eenvoudige methafysiek! Met een propere lei te kunnen beginnen. Here we go again, playing the fool again! En waarschijnlijk lag de volgorde helemaal overhoop. Maar Miss Van Camp serveerde een hete portie dampende cyberseks uit de muur. En toen is ook nog Al Galidi liederlijk komen bezingen het enige soort scuds dat we nog willen zien boven Bagdad. En het was geleden sinds Charley Parker dat nog eens iemand met zoveel verve de noten aangeblazen heeft, zoals alleen Hafid Bouazza dat kan, en de prachtigste erotische teksten te brengen uit de Arabische klassieken…

In de strompelgangen kwam Joe de immer ingoede fijnbesnaarde Ilja Leonard Pfeijffer tegen. Ze probeerden een oplossing te vinden voor het diplomatiek incident dat zich aan het voordoen was. Nauwelijks 24 u voordien had de CCPK (Cosmische Communistische Partij van Kessel-Lo) de oorlog verklaard aan de PvvP (Partij voor de Poëzie). Drie glazen later werd besloten over te gaan tot het gezamelijk schrijven van een Hollands-Vlaamse versie van “Oorlog en Vrede”. En toen zijn alle zalen, de blauwe en de rode in het bijzonder, in elkaar opgegaan. Alle mensen in rook opgegaan. Lake of colours, lake of tears. Alice in Wonderland. Er ontspon zich een feest dat aan elkaar hing van dichterlijke vrijheden, in een labyrinthisch gebouw, met golvende vloeren en zalen die de vorm aannamen van hersenkronkels. Het was een instant ready-made. Een remake van de Feesten van Angst en Pijn. Een Magisch theater. Toegang alleen voor gekken…

En toen liep Joe Jean-Marie tegen het lijf. En Saddie en Kenan en Musti. En toen zijn ze gaan meespelen met een groep. Er stond zoveel volk op het podium dat het echt niet opviel als er eentje zich tussen zette of al er eentje een keer was gaan pissen. Als het echt een probleem was kon men nog altijd zeggen: “I am from Barcelona“. “Cowboys in Sweden” van Lee Hazelwood, was nog altijd een van Joes favoriete albums. En toen ontmoette Joe een meisje dat heel droevig was omdat ze haar boek verloren was. Joe troostte haar. Voelde zich bij momenten echt een mens. Michaël verloren in de kolkende zee van mensen. Psycho, douchescène. Havengebied raakte overstroomd. En het bier vloeide en de rook kringelde en er werd gelachen en tegen elkaar aan geleund en gelald. De eerste rijen autobestuurders waren inmiddels reeds lang verdwenen. Hoopten zich opeen tot een file. Het afscheid werd precair. Wie ging nu nog naar waar? Nooit gedacht dat de nacht zo lang duren kan, schurkte al tegen de middag aan. Toen zijn we Jean-Marie gaan afzetten bij hem thuis: Café Trefpunt. Toen ging de rit richting hoofdstedelijk gebied …. Daarna heeft een delegatie Joe gedropt ter hoogte van zijn bed. Een precisiebombardement, Littl’Nemo.

Als Joe later die dag uit onrustige dromen ontwaakte vond hij in de linkerzak van zijn jas een pocket: Venus in furse… Mensen verdwijnen, boeken verschijnen.

8 Reacties naar “Venus in Furs”

 1. stella gravemaker Says:

  Geachte meneer de Voorzitter
  Ik ben blij dat u zoekt naar een literaire basis, een ondersteunend bewijs voor de wens iets beters te vinden dan de logica, teneinde het het leven met een grotere betekenis te begiftigen, deze absurde wereld te veranderen.

  De hollands-vlaamse versie is zo’n daad om iets te scheppen, te creëren en een uiting van een ontzagwekkende vrijheid van de kunstenaar om een einde te maken aan de logica

  De drie musketiers Breton, Aragon en Soupault zullen trots op u zijn

 2. didideparis Says:

  Geachte,
  Volop & koortsachtig zijn wij op zoek naar een geschikte locatie voor ons project: de Vlaams-Hollandse remake van Oorlog & Vrede. De locatie wordt de Poldervariant van Area 51. Waarin de grootste geheimhouding gewerkt wordt aan de realisatie van ons project. Zowel Hoho-land als Flaandrië zijn volop bezig aan de samenstelling van een equipe. Uiteraard zullen de door u aanroepen musetiers ook aanwezig zijn. De jury buigt zich nog volop over bij welke ploeg we hen gaan inlijven! Eenmaal ons project gerealiseerd, zal het ongeveer 38 minuten inbeslag nemen en de Revolutie in het Barre Gebied tussen Groninghen en Zepperen is een feit! Dan zullen wij u zoeken en uw onmiddellijk decoreren tot Heldin van het Volk.
  Oef! Also Sprach Country ‘Cow’Joe.

 3. stella gravemaker Says:

  Tout passe,
  L’espace
  Efface
  le bruit
  (Victor Hugo)

 4. Eve Says:

  Didi,
  Ik zou toch voorzichtig zijn.
  Uw houten been..

 5. Marlon Vanco Says:

  Didi heb wel een houten been, maar hij ken toch Lee Hazelwood, ik dacht dat er zo maar éne zot was… (btw, The Shins zijn ook straf, nazaten van The Who, geen epigonen)

 6. didideparis Says:

  Een houten kop o.k., maar een houten been… En let op, hé, Marlon. Kenners van Lee Hazelwood zijn helemaal geen zotjes, hoor.

 7. dora Says:

  Een Hollands-Vlaamse versie van “Oorlog en Vrede”?. Vergeten jullie Frans Vlaanderen / de Franse Nederlanden –dat deel van Frankrijk waar ooit het nederlands bloeide en dat in de zeventiende eeuw tijdens de regering van de Franse Koning Lodewijk de 14de is veroverd op de Nederlanden en waar sindsdien het plaatselijke Nederlands en iedereen die die taal in het openbaar spreekt gediscrimineerd wordt- niet? Luister naar De Roepstem en verenigt u terug tot de Zeventien Provinciën en CCPK en PvdP gaan nog geschiedenis schrijven!
  Het zal ook daar in dit mooie Frans Vlaanderen zijn dat je een geschikte locatie zal vinden voor jullie project. Als kind van de Schelde verwijs ik graag naar Escalles – Skale – L’Escaut. – de Schelde!
  Escalles, toujours tempête!!!

 8. dora Says:

  ’t Klopt allemaal wat je schrijft:
  Boeken verdwijnen, mensen verschijnen…
  Mensen verdwijnen, boeken verschijnen…
  Deze morgen in de keerkring Dubbelspel
  (gemist heb enkele nachten geleden)
  Alstublieft! Bedankt!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: